Ρωσικό μαχητικό χτύπησε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε αμερικάνικο drone / Βίντεο από Open

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 αναχαίτισε και προσέκρουσε σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone παρακολούθησης MQ-9 «Reaper», προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «ανασφαλές» από τον στρατό των ΗΠΑ

Πτώχευσαν οι Silicon Valley και Signature Bank - Ανησυχία στις αγορές   


Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό στις 7:03, τοπική ώρα (09:03 ώρα Ελλάδας).

Αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

 

 

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επιβλέπει την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα: «Εάν στείλετε όπλα στη Ρωσία...»

Λευκός Οίκος: Απερίσκεπτο το περιστατικό με το drone στη Μαύρη Θάλασσα      

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε σήμερα για το περιστατικό που σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προσέκρουσε στον έλικα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης του αμερικανικού στρατού "Reaper"», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper».

«Αινιγματικός» Πούτιν: Να λάβουμε υπόψη τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον 

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Είμαστε σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να τους μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γι' αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση που προκάλεσε την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Μπάιντεν: υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνωμα 

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το απόγευμα και ότι, από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα μετέφερε τις διαμαρτυρίες της Ουάσινγκτον σε ισχυρό μήνυμα που απηύθυνε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό αυτό, δήλωσε επίσης ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος μίλησε επίσης για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». 

Πούτιν κατά Μπάιντεν: Τι είπαν οι δύο ηγέτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαψεύδουν οι Ρώσοι   

Στο μέχρι στιγμής πρώτο και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τη δική του εκδοχή για την πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πούτιν: «Ευθύνη της Δύσης ο πόλεμος - Έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι»

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».


 

.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top