Πτώχευσαν οι Silicon Valley και Signature Bank - Ανησυχία στις αγορές

Δε θα χάσουν τις καταθέσεις τους οι πελάτες

Αναταραχή στις αγορές έχει προκαλέσει η πτώχευση δύο μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, των Silicon Valley και η Signature Bank.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είπε «όχι» σε ένα κρατικό bail out των τραπεζών, ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένη μια παρέμβαση στην αγορά για να αποτραπεί ενδεχόμενος πανικός και νέα τραπεζική κρίση, που θα θύμιζε εποχές 2008.

Τράπεζες: Ήρθαν τα πακέτα για φθηνότερες συναλλαγές – Ποιους συμφέρουν

Οι τραπεζικές αρχές παρουσίασαν ένα σχέδιο, με βάση το οποίο οι πελάτες των SVB και Signature Bank θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους από σήμερα, Δευτέρα.

Πόθεν Έσχες: Δε θα προσκομίζουμε πλέον βεβαιώσεις από τράπεζες

Το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τόσο την SVB όσο και τη Signature ως «συστημικούς κινδύνους», γεγονός που του δίνει την εξουσία να προβεί στο κλείσιμο ή την πώλησή τους, προστατεύοντας πλήρως όλους τους καταθέτες, πέρα από το όριο των 250,000 δολαρίων.

Ακίνητα: Σε πέντε μέρες ΤΑΠ και Ηλεκτρονικός Φάκελος

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξάλλου, δεσμεύτηκε πως οι υπεύθυνοι των δύο τραπεζών θα λογοδοτήσουν.

Έρχονται 120 δόσεις στην εφορία και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

 «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναταραχή στις αγορές έχει προκαλέσει η πτώχευση δύο μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, των Silicon Valley και η Signature Bank / Φωτογραφία από AP - Bobby Caina Calvan

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται».

Ο Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, σε μια προσπάθεια περιορισμού του οικονομικού αλλά και του πολιτικού κόστους.

Η HSBC αγόρασε για μια λίρα τη «βρετανική» Silicon Valley Bank

H βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της καταρρέουσας Silicon Valley Bank (SVBUK), διασώζοντας έτσι τις καταθέσεις περίπου 3.000 τεχνολογικών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών.

Την εξαγορά έναντι μίας λίρας επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, που προετοιμαζόταν να υπαγάγει την SVBUK σε διαδικασία πτώχευσης.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι οι καταθέσεις είναι πλέον ασφαλείς και ότι οι υπηρεσίες της SVBUK θα συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά, χωρίς οι πελάτες να δουν κάποια αλλαγή.

Το ΔΝΤ παρακολουθεί τις επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε σήμερα ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε 

 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top