Ουκρανία: Ικανοποίηση για την ανακατάληψη της Χερσώνας

«Ο πόλεμος συνεχίζεται», λέει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Με πανηγυρισμούς στους δρόμους οι Ουκρανοί γιόρτασαν την ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό. 

«Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι δική μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΥΠΕΞ: Xαιρετίζει την απελευθέρωση της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται παρά την τεράστια αυτή επιτυχία του ουκρανικού στρατού. 

 

 

«Καταλαβαίνω ότι όλοι εύχονται ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Σίγουρα είμαστε αυτοί που το εύχονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αλλά όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και βλέπουμε τη Ρωσία να κινητοποιεί περισσότερους στρατεύσιμους και να μεταφέρει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε σίγουρα να υπολογίζουμε στη δική σας διαρκή στήριξη», δήλωσε ο Κουλέμπα. 

Ζελένσκι: «Δική μας η Χερσώνα»

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων μπήκαν στην πόλη.

 

 

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. «Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Χερσώνας

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη νίκη του ουκρανικού στρατού, που ανακατέλαβε την Χερσώνα αφού υποχρέωσε τους ρώσους εισβολείς σε υποχώρηση.

«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις κατάφεραν μια αξιοσημείωτη νίκη. Η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην ASEAN.

Υψώθηκε ξανά η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα - Αποσύρθηκαν οι Ρώσοι

Ο Σάλιβαν εκτίμησε ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

 

 

«Είναι μια σπουδαία στιγμή και οφείλεται στην απίστευτη επιμονή και ικανότητα των Ουκρανών, που έχουν την ενωμένη και αδιάκοπη υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να πιέζει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο Σάλιβαν είπε ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ουκρανία: Νέα τροπή στον πόλεμο - Ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει τη Χερσώνα

Η Ρωσία, σημείωσε, εξακολουθεί να έχει «αλλόκοτες αξιώσεις» αναφορικά με τις εξαγγελθείσες (από τη Μόσχα) προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών, παρόλο που οι δυνάμεις της υποχωρούν λόγω της αντεπίθεσης του Κιέβου.

 

 

«Η Ουκρανία είναι με την ειρήνη σε αυτήν τη σύγκρουση και η Ρωσία με τον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία επέλεγε να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποχωρήσει, θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου. Εάν η Ουκρανία επέλεγε να σταματήσει να πολεμά και να παραδοθεί, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας», ανέφερε.

Ουκρανία: Εγκαταλείπουν Τη Χερσώνα Οι Ρώσοι

«Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση μας παραμένει αμετάβλητη και ουσιαστικά (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Μακρόν χαιρετίζει την επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε από την πλευρά του «την επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία, ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», μετά την ανάκτηση αυτή της σημαντικής πόλης της νότιας Ουκρανίας από τα στρατεύματα του Κιέβου.

«Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter γράφοντας το μήνυμά του στα γαλλικά και τα ουκρανικά. 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη Χερσώνα, μετά την αναγκαστική αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, εξέλιξη που αποτελεί μια νέα οδυνηρή ήττα για τη Μόσχα έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες εισβολής στην Ουκρανία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top