Υψώθηκε ξανά η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα - Αποσύρθηκαν οι Ρώσοι

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Γιατί αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την απομάκρυνση των στρατευμάτων του από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το Associated Press. Ήδη στην πόλη υψήθηκε ξανά η ουκρανική σημαία.

Η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή σηματοδοτεί άλλη μια ταπεινωτική οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες με την ουκρανική σημαία να κυματίζει σε εμβληματικά κτίρια της Χερσώνας.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Παρασκευής και ότι δεν έμεινε ούτε μια μονάδα στρατιωτικού εξοπλισμού πίσω.

Οι περιοχές από τις οποίες αποχώρησε ο ρωσικός στρατός περιελάμβαναν την πόλη Χερσώνα, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Μόσχα, κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία τους τελευταίους οκτώμιση μήνες.

 

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η υποχώρηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ντροπή για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα συνεχίζει να βλέπει την περιοχή Χερσώνα ως μέρος της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι το Κρεμλίνο δε λυπάται που πραγματοποίησε εορτασμούς πριν από έναν μήνα για να γιορτάσει την παράνομη προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων ουκρανικών περιοχών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο ανακοίνωσε σημαντικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε για την ανακατάληψη περιοχών στην περιφέρεια της Χερσώνας. Στο ίδιο διάστημα, οι Ρώσοι εισβολείς είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη μετεγκατάσταση περίπου 100.000 κατοίκων στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου.

Η Χερσώνα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας - μιας από τις τέσσερις που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι εντάσσονται «δια παντός» στη Ρωσική Ομοσπονδία και το Κρεμλίνο ανέφερε ότι έχουν πλέον τεθεί υπό την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top