Τέξας: Η αστυνομία καθυστέρησε τραγικά στο μακελειό στο σχολείο

Βίντεο προκαλεί οργή με τα όσα αποκαλύπτει

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες των παιδιών που επέζησαν του μακελειού - Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησαν χθες δύο τοπικά μέσα ενημέρωσης στην πολιτεία Τέξας, δείχνει πώς αστυνομικοί περίμεναν 74 ολόκληρα λεπτά προτού επέμβουν και σκοτώσουν τον νεαρό οπλοφόρο Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες στο δημοτικό σχολείο Ρομπ, στην πόλη Ουβάλντε, την 24η Μαΐου.

Τα πλάνα, από κάμερες συστημάτων παρακολούθησης, κινητό και κάμερα που φόραγε αστυνομικός, έδωσαν στη δημοσιότητα η εφημερίδα Austin-American Statesman και ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KVUE.

Πυροβολισμοί σε δημοτικό σχολείο του Τέξας: Νεκρά παιδιά και τραυματίες

Το υλικό, που απαιτούσαν να δημοσιοποιηθεί συγγενείς των θυμάτων χωρίς να γίνει ποτέ αυτό  από τις αρχές, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Ο τρόπος που ενήργησαν χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτη αποτυχία» από τον διευθυντή της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Τέξας, Στίβεν Μακρό.

 

 

Τέξας: «Έχω ένα μυστικό» - Τα μηνύματα του 18χρονου πριν το μακελειό

Επί σχεδόν μια ώρα κι ένα τέταρτο, φαίνεται στο βίντεο να φθάνουν δεκάδες αστυνομικοί, ολοένα πιο βαριά οπλισμένοι, χωρίς κανένας να μπει στην τάξη, όπου βρισκόταν ο ένοπλος, μαθητής λυκείου, και τα μικρά θύματά του.

Τέξας: Τι δείχνει το βίντεο από το μακελειό στο σχολείο

Το βίντεο ξεκινά με την άφιξη του 18χρονου στον τόπο της τραγωδίας. Φαίνεται να χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγεί κοντά στο δημοτικό Ρομπ και να εμπλέκεται σε τροχαίο. Δύο άνθρωποι έσπευσαν να τον βοηθήσουν, αλλά εκείνος άρχισε να τους πυροβολεί. Καθώς έφευγαν τρέχοντας για να σωθούν, εκείνος άρχισε να βαδίζει προς το σχολείο.

Τέξας: Ο Χαβιέρ, ο Ουζίγια και η Μακένα ανάμεσα στα παιδιά που σκοτώθηκαν

Το επόμενο πλάνο είναι απόσπασμα κλήσης στην υπηρεσία άμεσης βοήθειας από εργαζόμενη στο σχολείο, στις 11:32. Η σχολική υπάλληλος ακούγεται να φωνάζει σε παιδιά «πηγαίνετε στις τάξεις σας!».

Θύματα μακελειό Τέξας

Τα θύματα της επίθεσης στο δημοτικό στο Τέξας

Στις 11:33, ο νεαρός μπήκε βαδίζοντας ήρεμα στο σχολείο και διέσχισε τον διάδρομο, κρατώντας το τουφέκι του με την κάννη στραμμένη προς το δάπεδο.

Ένα αγοράκι εμφανίστηκε στη γωνία του διαδρόμου. Στο βίντεο μοιάζει να ήθελε να τον ακολουθήσει, όμως τον είδε να σημαδεύει με το όπλο μέσα σε μια αίθουσα και να πυροβολεί.

Tέξας: Οι πρώτες εικόνες μετά το μακελειό-Ελικόπτερα και αστυνομία παντού

Στη συνέχεια στο βίντεο ακούγονται αλλεπάλληλες εκπυρσοκροτήσεις, για κάπου τρία λεπτά, ως την άφιξη των πρώτων αστυνομικών, στις 11:36.

Ήταν τουλάχιστον οκτώ, με πιστόλια στα χέρια και φορώντας αλεξίσφαιρα. Αρχικά, κινήθηκαν προς την τάξη.  Ακούστηκαν και πάλι πυροβολισμοί και φάνηκαν να υποχωρούν στον διάδρομο.

Τέξας: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης μπαίνει στο σχολείο

Τριάντα έξι λεπτά αργότερα, φαίνονται στο βίντεο να βρίσκονται ακόμη στο ίδιο σημείο, και να έχουν έρθει κι άλλοι αστυνομικοί, εφοδιασμένοι με τουφέκια, αλεξίσφαιρες ασπίδες και κράνη.

Υπολογίζονται τουλάχιστον είκοσι, από διάφορες μονάδες, όμως δεν πήγαιναν προς την αίθουσα.

Τέξας μακελειό

Οι γονείς των θυμάτων καταγγέλλουν την αστυνομία για τεράστια καθυστέρηση

Στις 12:30 μάλιστα διακρίνεται ένας από τους αστυνομικούς να ρίχνει στα χέρια του απολυμαντική γέλη από ένα δοχείο στον τοίχο.

Στις 12:50, ακούγονται πυρά και ο ένοπλος έχει εξουδετερωθεί.

Τέξας: «Ώρα να πεθάνετε», φώναζε στους μαθητές ο 18χρονος

Η Σάνον Ουάτς, ιδρύτρια της οργάνωσης Moms Demand Action («Οι μητέρες απαιτούν δράση»), η οποία αγωνίζεται για να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες για την οπλοκατοχή, σχολίασε το υλικό μέσω Twitter.

«Αστυνομικοί με εξοπλισμό για μάχη περιμένουν στον διάδρομο του σχολείου και σταματάνε ακόμα και για να βάλουν αντισηπτικό στα χέρια, ενώ παιδιά και δασκάλες σφαγιάζονται», ξέσπασε, απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τις αποτυχίες της αστυνομίας.

Τέξας: Ο μακελάρης μπήκε από πόρτα που θα έπρεπε να είναι κλειδωμένη

Έχουν αρχίσει να διενεργούνται διάφορες έρευνες, ανάμεσά τους μία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τα πορίσματά τους δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top