Η αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας τρομάζει την Τουρκία

Δεσποτόπουλος: «H Δύση κάνει τα στραβά μάτια στις τουρκικές παραβιάσεις»

Η Τουρκία μπορεί να πήρε τις αμερικανικές υποσχέσεις για τα F-16, όμως θα χρειαστεί ακόμα πολύ χρόνο για να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι της Ελλάδας στον αεροπορικό τομέα.

Τζο Μπάιντεν: Υπέρ της αναβάθμισης των F-16 για την Τουρκία

Κι αυτό γιατί, η χώρα μας «χτίζει» ήδη ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη της.

Ακόμα και αν το Κογκρέσο δώσει κάποια στιγμή το «πράσινο φως» στην Τουρκία για την αγορά 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 που ζητάει, η Ελλάδα θα είναι χρονικά έτσι κι αλλιώς ένα βήμα πιο μπροστά. 

Μέχρι να πάρει η Άγκυρα τα πρώτα νέα F-16 της, στο Αιγαίο θα πετούν ήδη και τα 24 ΡΑΦΑΛ, τα περισσότερα από τα 83 F-16 VIPER, ενώ θα ετοιμάζονται και τα ελληνικά F-35.

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για τα F-35  

Μετά την υπογραφή του από τον υπουργό Άμυνας, θέμα λίγων ημερών είναι να στείλει η Αθήνα στην Ουάσιγκτον το επίσημο αίτημα για την αγορά των 20 «αστραπών» F-35, με δυνατότητα αγοράς άλλων 20 στο μέλλον. 

Αν οι υπογραφές για τα F-35 πέσουν στις αρχές του 2023, βάσει σχεδιασμού, θα παραλάβουμε τα πρώτα τέσσερα «αόρατα» μαχητικά στις αρχές του 2028. 

Το κάθε ένα από τα 20 F-35 κοστίζει περίπου 80 εκ. δολάρια, ενώ θα πάρουμε και 4 εξομοιωτές πτήσης. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, το συνολικό κόστος της αγοράς αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 3,5 δις δολάρια.  

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου η αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας, προκαλεί έντονη αναταραχή. Για αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους Τούρκους να πάρουν τα F-16. 

Νέο μήνυμα αποτροπής από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ 

Την ίδια στιγμή, νέο μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εγκαινιάζοντας το διοικητήριο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων στα Μέγαρα.  

«Δεν προσφέραμε τίποτα στην Τουρκία» - Στροφή των ΗΠΑ για τα F-16;

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε «Να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση και θέληση την εκτέλεση της αποστολής σας, που θα μας επιτρέψει υπό τις επιταγές του «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» να κάνουμε ένα ακόμα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» για την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας!».

Αλ. Δεσποτόπουλος: «H Δύση κάνει τα στραβά μάτια στις τουρκικές παραβιάσεις» 

O διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναλύει για το πως ερμηνεύεται το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να κάνουν το χατήρι στον Ερντογάν, λέγοντας «ναι» στα F-16. Και τί σημαίνει αυτό για τις προκλήσεις στον αέρα του Αιγαίου; 

Όπως εξηγεί ο κος Δεσποτόπουλος ο Ερντογάν βγήκε ενισχυμένος. «Το χειρότερο είναι ότι η δύση κάνει τα στραβά μάτια προμηθεύοντας με F-16  τον Ερντογάν, τα οποία στην συνέχεια τα χρησιμοποιεί για παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η κίνηση αυτή σίγουρα είναι προβληματική διότι δημιουργεί μια κατάσταση έντασης στην περιοχή που συντηρούν οι Τούρκοι». 

Ελληνοτουρκικά: Πιο ήρεμο καλοκαίρι «βλέπει» η Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Κλείνοντας ο κος Δεσποτόπουλος επισημαίνει ότι παρά τις έντονες τουρκιές πιέσεις η Ελλάδα κατάφερε να εξουδετερώσει την προσπάθεια της Τουρκιας να θέσει θέματα της αποστρατικοποίησης και κυριότητας των ελληνικών νησιών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και συμπληρώνει ότι η ξεκάθαρη ελληνική στάση προ της συνόδου ήταν αυτή που λειτούργησε αποτρεπτικά απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top