Ελληνοτουρκικά: Πιο ήρεμο καλοκαίρι «βλέπει» η Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Μπρα ντε Φερ Μπάιντεν - Κονγκρέσου για τα F-16 της Τουρκίας

Ενδείξεις για ένα ήρεμο καλοκαίρι φαίνεται να προκύπτουν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και όσα διαδραματίστηκαν στη Μαδρίτη, ενώ αναμένεται σκληρό μπρα ντε φερ Μπάιντεν - Κονγκρέσου για τα F-16 της Τουρκίας

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν μπορείς να εξοπλίζεις τα νησιά»

Η Αθήνα άκουσε με ψυχραιμία τα όσα συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από τη Μαδρίτη ο απεσταλμένος, Γιώργος Ευγενίδης.

Τζο Μπάιντεν: Υπέρ της αναβάθμισης των F-16 για την Τουρκία

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι ο δρόμος είναι μακρύς για την Άγκυρα και τα F-16, καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο Κογκρέσο. Και αυτό γιατί υπάρχει πλειοψηφία Δημοκρατικών, άρα θα ηταν και μια πολιτική ήττα για τον κ. Μπάιντεν ένα «μπλόκο».

NATO - ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο

Ακόμα, το κλίμα στη Σύνοδο ήταν ότι η Τουρκία δεν έκανε τον αναμενόμενο «τσαμπουκά». Το ζήτημα των νησιών το έθεσε στη συνέντευξη Τύπου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, με σαφή τρόπο, ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από τον κ. Ερντογάν.

Όλα αυτά οδηγούν την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν οι βάσεις για να πέσουν οι τόνοι. Σταδιακά. Άλλωστε και κυβερνητικά στελέχη παρατηρούσαν ότι και οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν ένα κλικ πιο ήπιες.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η παρατήρηση της Αθήνας, ότι αυτή την ώρα υπάρχει μηδαμινή τουρκική κινητικότητα στο πεδίο. Και σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα να υπάρξει συνεργασία σε ναυτικό επίπεδο για τον απεγκλωβισμό του ουκρανικού σιταριού και με ελληνικά πλοία. 

Μπρα ντε Φερ Μπάιντεν - Κονγκρέσου για τα F-16

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να προωθήσει τo τουρκικό αίτημα για πώληση νέων και αναβάθμιση παλαιών F16, θα τον φέρει αντιμέτωπο με το Κογκρέσο και όπως φαίνεται ξεκινά ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της Κυβέρνησης Μπάιντεν και του Μπόμπ Μενέντεζ, τον πρόεδρο της ΕΕΥ στην Γερουσία που θα πάρει και την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του Star, Δημήτρης Σουλτογιάννης, φαίνεται ότι ο Μπαίντεν έχει δικομματική στήριξη με αρκετούς  Ρεπουμπλικάνους να στηρίζουν την απόφαση. 

Στόχος του είναι πλέον να πείσει το Κογκρέσο ότι καινούργια και αναβαθμισμένα Τουρκικά F-16 αυτομάτως σημαίνουν ένα πιο ασφαλές ΝΑΤΟ. 

ΗΠΑ - Τουρκία F-16

Γι αυτό και τις επόμενες μέρες τουρκική αποστολή με εντολή του Ερντογάν θα πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πειστουν οι γερουσιαστες.  Αν ο Μπόμπ Μενέντεζ θεωρήσει ότι η κατοχή των μαχητικών απο την Άγκυρα θα ενισχύσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τότε θα την μπλοκάρει. 

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν μπορεί μόνο να κάνει εισήγηση στο Κογκρέσο, που είχε γίνει άλλωστε απο τον περασμένο Μάρτιο, μέσω του State Department. Το χρονοδιάγραμμα είναι εντελώς ασαφές και είναι μια αμερικανική υπόσχεση στον Ερντογάν αορίστου χρόνου, μέχρι να πειστεί το Κογκρέσο. Ή μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μπροστά του και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπου εκεί φαίνεται ο Μπομπ Μενέντεζ να παραμένει αμετακίνητος στην θεση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας.

Μπρα ντε Φερ Μπάιντεν - Κονγκρέσου για τα F-16 στην Τουρκία / Ρεπορτάζ του Δημήτρη Σουλτογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top