Ουκρανία: Τα αιτήματα Πούτιν για λήξη του πολέμου

Τι αποκαλύπτει Τούρκος αξιωματούχος για την επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Πούτιν - Ερντογάν

Η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα προσεκτική και αυτό φαίνεται να αποδίδει, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του BBC. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του είπε ποιες ήταν οι ακριβείς απαιτήσεις της Ρωσίας για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Ουκρανία: Ο Ερντογάν πρότεινε συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι στην Τουρκία

Μισή ώρα μετά το τέλος του τηλεφωνήματος των δύο ηγετών, ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Σίμσον, πήρε συνέντευξη από τον κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, που ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους αξιωματούχους που άκουσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Ουκρανία: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, οι ρωσικές απαιτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη «εύκολη» κατηγορία αιτημάτων του Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον Ιμπραήλ Καλίν, τα πρώτα τέσσερα αιτήματα δεν είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ικανοποιηθούν. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή από την Ουκρανία να είναι ουδέτερη και να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το έχει ήδη παραδεχτεί.

Ζελένσκι: «Συνειδητοποιούμε ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ»

Σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν και άλλα αιτήματα που κυρίως φαίνεται να έχουν να κάνουν με την εικόνα της Ρωσίας. Η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια διαδικασία «αφοπλισμού», ώστε να διαβεβαιώσει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Ακόμα, θα πρέπει να προστατευτεί η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, ενώ στα αιτήματα προστίθεται και το ζήτημα της «αποναζιστικοποίησης».

«Το τελευταίο είναι βαθιά προσβλητικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος και μερικοί από τους συγγενείς του πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, όμως η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι θα είναι αρκετά εύκολο για τον Ουκρανό πρόεδρο να το δεχτεί. Ίσως θα είναι αρκετό για την Ουκρανία να καταδικάσει όλες τις μορφές νεοναζισμού και να υποσχεθεί ότι θα τις καταπολεμήσει», αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC.

Πούτιν - Ερντογάν

Παλαιότερη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν - AP 

Ουκρανία: Η δεύτερη «δύσκολη» κατηγορία αιτημάτων του Πούτιν

Στη δεύτερη κατηγορία αιτημάτων φαίνεται να βρίσκεται η δυσκολία. Στο τηλεφώνημά του, ο Πούτιν είπε ότι θα χρειαστούν πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις μεταξύ του ίδιου και του Ζελένσκι προτού επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα σημεία. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο και να διαπραγματευτεί μαζί του ένας προς έναν.

Ωστόσο, ο Καλίν δεν αποκάλυψε περισσότερα για αυτά τα ζητήματα, λέγοντας απλώς ότι αφορούσαν το καθεστώς του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και το καθεστώς της Κριμαίας. 

Παρόλο που ο σύμβουλος του Ερντογάν δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, η υπόθεση είναι ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την ουκρανική κυβέρνηση να παραχωρήσει εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που «θα είναι βαθιά αμφιλεγόμενο», υπογραμμίζει το BBC.

Η άλλη υπόθεση είναι ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την Ουκρανία να αποδεχθεί επισήμως ότι η Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, ανήκει όντως στη Ρωσία. Αν συμβεί αυτό, θα είναι ένα «πικρό χάπι» για την Ουκρανία.

Ωστόσο, είναι τετελεσμένο γεγονός ότι  η Ρωσία δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να κατέχει την Κριμαία και στην πραγματικότητα υπέγραψε μια διεθνή συνθήκη, μετά την πτώση του κομμουνισμού αλλά πριν έρθει στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδεχόμενη ότι η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top