Κορωνοϊός: Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών

Έλληνες επιστήμονες μιλώντας στο Star και την Άννα Σανοζίδου βλέπουν θετικά το Sputnik - V και δεν αποκλείουν, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, να έρθει και στη χώρα μας. 

Στο 91,6% φτάνει η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, τα οποία με βάση τις αξιολογήσεις ομοτίμων δημοσιεύθηκαν σήμερα στο διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancent.   

Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σημαίνουν ότι ο κόσμος έχει ένα ακόμη αποτελεσματικό όπλο για να καταπολεμήσει την θανατηφόρα πανδημία, δικαιολογώντας σε κάποιο βαθμό την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει το εμβόλιο χωρίς να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.   

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους

Sputnik V

Νοσηλεύτρια κρατά φιαλίδιο με μία δόση από το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik - V. AP Images

Τα αποτελέσματα, που κατέγραψε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι στη Μόσχα το οποίο  ανέπτυξε το εμβόλιο και πραγματοποίησε τις κλινικές δοκιμές, ήταν σύμφωνα με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που είχαν ανακοινωθεί στα προηγούμενα στάδια των κλινικών δοκιμών, οι οποίες διεξάγονται στη Μόσχα από τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα βασίσθηκαν σε δεδομένα που προκύπτουν από 19.866 εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, στο 25% των οποίων είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo), δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γκαμαλέι Ντενίς Λογκουνόφ, στο περιοδικό  The Lancet.   

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι από τη στιγμή που άρχισαν οι κλινικές δοκιμές στη Μόσχα καταγράφηκαν 16 περιπτώσεις με συμπτώματα της Covid-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 62 μεταξύ της ομάδας των ατόμων που πήραν εικονικό φάρμακο (placebo). 

Αυτό έδειξε ότι μια δοσολογία δύο δόσεων του εμβολίου που βασίζονται σε δύο διαφορετικούς φορείς αδενοϊού, χορηγούμενες με χρονική απόσταση 21 ημερών η μία από την άλλη - ήταν κατά 91,6% αποτελεσματική έναντι των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top