Ορκωμοσία Μπάιντεν με Gaga, JLo και 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς

Ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα παραστεί

Δείτε το ρεπορτάζ του απεσταλμένου του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη για τις προετοιμασίες της ορκομωσίας του Τζον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει σήμερα Τετάρτη τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού η ορκωμοσία αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 το μεσημέρι στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για μια ιστορική και ασυνήθιστη μέρα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας προβλέπονται δρακόντεια.

Όπως μεταδίδει το BBC στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός υπό τον φόβο βίαιων συγκεντρώσεων και ισχυρές δυνάμεις της Εθνοφρουράς έχουν σταλεί στην Ουάσινγκτον. Το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει αναλυτικότερα την ανάπτυξη 25.000 μελών της Εθνικής Φρουράς, καταλήγει η ίδια πηγή. 

Ο Τζο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ, διανυκτέρευσαν στο Μπλερ Χάουζ και συγκεκριμένα στην επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Φωτογραφία AP Images

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Τι συμβολίζουν οι χιλιάδες σημαίες έξω από το Καπιτώλιο

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος έδωσε το «παρών» νωρίς το πρωί της Τετάρτης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, όπου παρακολούθησε τη λειτουργία. Ο ίδιος προσκάλεσε όλες τις ηγετικές μορφές και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου, τους Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ από την πλευρά των Δημοκρατικών και τους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων. Αναφερόμενος στη σημασία της λειτουργίας ο γερουσιαστής Κρις Κουνς και πιστός καθολικός εξήγησε ότι «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση». Θυμίζουμε πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα απουσιάζει από την ημέρα ορκομωσίας του Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ο εκλεγμένος πρόεδρος θα οδηγηθεί στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει να τελείται η ορκωμοσία του, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Οι δημοφιλείς τραγουδίστριες Lady Gaga και Jennifer Lopez θα βρίσκονται, επίσης εκεί, προκειμένου η πρώτη να ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η δεύτερη να τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Η εκλεκτή του που θα αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας). Έπειτα ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία θα περιγράφει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Οι 191.500 σημαίες των ΗΠΑ εκπροσωπούν τους πολίτες που αδυνατούν λόγω πανδημίας να δώσουν το «παρών»/ AP Images

Το απόγευμα ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον για την κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στο πλευρό του θα βρίσκονται οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, θα είναι απόντες. 

Ντόναλντ Τραμπ: «Όλοι τρομοκρατηθήκαμε με την επίθεση στο Καπιτώλιο»

Κατόπιν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, όπου θα κατευθυνθεί πεζός προς τον Λευκό Οίκο, συνοδευόμενες από στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να υπογράψει τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Ο Τζο Μπάιντεν και  η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στους υποστηρικτές τους μέσα από τη συχνότητα ειδικής εκπομπής με ονομασία «Γιορτάζουμε την Αμερική» που θα μεταδίδεται από τις 20:30 σε όλα τα αμερικανικά δίκτυα με οικοδεσπότη τον διάσημο ηθοποιό Tom Hanks. Στο σόου θα παραστούν γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι John Bon Jovi, Foo Fighters, John Legend, Demy Lovato, Bruce Springsteen και Justin Timberlake. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top