Α.Μπουρλά: Φιλοδοξεί να σχεδιάσει «τον παγκόσμιο χάρτη της δημόσιας υγείας»

Ποια είναι τα κριτήρια της επιτυχίας του

Μερικούς μήνες αφότου ανέλαβε επικεφαλής του γίγαντα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, ο Έλληνας Αλβέρτος Μπουρλά ανακοίνωσε πως θέλει «να σχεδιάσει τον παγκόσμιο χάρτη της δημόσιας υγείας». Έναν χρόνο αργότερα, το εργαστήριό του είναι το πρώτο που ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δημιουργώντας μεγάλες ελπίδες σε όλον τον κόσμο.

Αλβέρτος Μπουρλά: Ο CEO της Pfizer έβγαλε 5,6 εκατ. δολάρια σε μια μέρα

«Η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη διαχείριση μιας επιχείρησης, είναι να σχεδιάσεις τον παγκόσμιο χάρτη της δημόσιας υγείας, να πάρεις αποφάσεις που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν με σημαντικό τρόπο την ανθρώπινη ζωή», διακήρυσσε στα τέλη του 2019 στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του Θεσσαλονίκης, στην τελετή για την αναγόρευσή του σε επίτιμου διδάκτορα.

Εξέφρασε επίσης την προσδοκία για «ένα μέλλον όπου η ασθένεια να μην νικά» σ' αυτή την τελετή με την οποία τιμήθηκε η ασυνήθιστη διαδρομή του στους κόλπους της Pfizer, της εταιρείας στην οποία αυτός ο 59χρονος οικογενειάρχης ξεκίνησε ως ιατρικός επισκέπτης στην Ελλάδα, πριν μεταναστεύσει 25 χρόνια αργότερα για να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του διεθνώς.

Τον Ιανουάριο 2019 ο Αλβέρτος Μπουρλά ανέλαβε την κορυφαία θέση του αμερικανικού ομίλου. Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που αναπτύχθηκε μαζί με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%. Η ανακοίνωση προκάλεσε ενθουσιασμό στους πολιτικούς αξιωματούχους σ' όλον τον κόσμο και ευφορία στις αγορές.

Επιστολή της Μαριάννας B. Βαρδινογιάννη στον Αλβέρτο Μπουρλά

Το εμβόλιο αυτό είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική ιατρική πρόοδος των 100 τελευταίων ετών», είχε καυχηθεί τότε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιλώντας στο κανάλι CNBC, παρόλο που άλλες εταιρείες, όπως η αμερικανική Moderna ή η βρετανική AstraZeneca, έχουν έκτοτε ανακοινώσει πως παρασκεύασαν τα δικά τους εμβόλια.

«Είχα στοιχηματίσει πως θα κατάφερνε να βρει το εμβόλιο», λέει ο πεθερός του, ο Ισαάκ Αλχανάτης, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη.
«Ήμουν σίγουρος γι' αυτό διότι ό,τι λέει, το κάνει», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά είχε ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο πως οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα έφερναν αποτελέσματα πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που είχε προκαλέσει τις επιφυλάξεις των ειδικών.

Αυτό οδήγησε ορισμένους να διατυπώσουν την υποψία ότι η Pfizer, κάνοντας αυτή την ανακοίνωση λίγο πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επεδίωκε να κάνει ένα δώρο στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήριζε τον Μπουρλά «σούπερ τύπο».

Mr.Pfizer: Τα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ο δρόμος προς την κορυφή

Ωστόσο τίποτε δεν θα είχε καταστεί δυνατό χωρίς τη μικρή γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία τον Μάρτιο είχε προτείνει στην Pfizer, μια σύμπραξη για την παραγωγή ενός εμβολίου με μια νέα γενετική τεχνολογία. 

Τα κριτήρια της επιτυχίας

Ο Αλβέρτος Μπουρλά δηλώνει ότι «τα κριτήρια της επιτυχίας όταν θα τελειώσει την θητεία του θα είναι ο αριθμός των ασθενειών που θα έχουν θεραπευθεί και ο αριθμός των εμβολίων που θα έχουν βρεθεί».

Σε προσωπική βάση, η είδηση των καλών προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid, ήδη σήμαινε μεγάλο οικονομικό όφελος για τον ίδιο. Πούλησε μετοχές του αμερικανικού εργαστηρίου έναντι 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα την ανακοίνωσης, όταν η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε κατά περισσότερο από 7%.

Αλβέρτος Μπουρλά: Ο Έλληνας CEO της Pfizer θα κάνει πρώτος το εμβόλιο

Εκπρόσωπος πάντως δήλωσε ότι αυτή η συναλλαγή είχε προγραμματισθεί εδώ και πολύ καιρό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για σύμπτωση.

Στην Κτηνιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης, ο Άκης, όπως το φώναζαν οι φίλοι του, πήρε διδακτορικό στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής.
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο 1961 σε εβραϊκή οικογένεια της πάλαι ποτέ «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπου το μεγαλύτερο μέρος της εβραϊκής κοινότητας εξοντώθηκε από τους ναζί. 

Ο Αλβέρτος Μπουρλά ήταν «ήρεμος» και «ντροπαλός», αλλά ήξερε «να βγάζει την προσωπικότητα του ηγέτη όταν υπήρχε η ευκαιρία», θυμάται ο καθηγητής του Δημήτρης Κούβελας.

Γιος διευθυντή ποτοποιείου, μπήκε στην Pfizer στην Θεσσαλονίκη, αρχικά ως απλός ιατρικός επισκέπτης, πριν αναλάβει την διεύθυνση του κτηνιατρικού τμήματος.

Σε ηλικία 34 ετών, μετακόμισε στις Βρυξέλλες, απ' όπου ξεκίνησε η διεθνής ανέλιξή του στον όμιλο, που θα τον οδηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001, όπου θα καταλάβει σειρά θέσεων πριν εισέλθει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018.
«Εκπέμπει θετική ενέργεια», λέει ο πεθερός του. «Όταν έμαθα τα νέα (για το εμβόλιο) του τηλεφώνησα και τσουγγρίσαμε εξ αποστάσεως», λέει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top