Ο Μακρόν απένειμε τη Λεγεώνα της τιμής στον δολοφονημένο καθηγητή Σ.Πατί

Χαρακτηρίζει την δολοφονία ως «τρομοκρατική επίθεση»

Το θέμα της ημέρας στη Γαλλία είναι η συγκλονιστική τελετή στη Σορβόννη, στη μνήμη του 47χρονου Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφάλισε ο τζιχαντιστής.

Στην τελετή ο Εμμανουέλ Μακρόν, απένειμε μετά θάνατον τη Λεγεώνα της τιμής στον καθηγητή. Στην ομιλία του τόνισε πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία και πως δεν πρόκειται να αποκηρύξει τα σκίτσα της σατυρικής εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Θα συνεχίσουμε καθηγητά. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία που δίδαξες τόσο καλά και θα είμαστε κοσμικοί, δεν θα αποκηρύξουμε τα σκίτσα, τις εικονογραφήσεις, ακόμα κι αν άλλοι κάνουν πίσω».

Αποκεφαλισμός Παρίσι: Γιατί είχε πληρώσει μαθητές ο 18χρονος Τσετσένος

Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο Πατί έπεσε θύμα μιας «μοιραίας» συνομωσίας, της «συγχώνευσης» και του «μίσους» του άλλου ατόμου.

Για την δολοφονία του Σαμουέλ Πατί, αποδόθηκαν κατηγορίες σε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων δυο μαθητές 14 και 15 ετών που φέρεται να πήραν από τον 18χρονο τζιχαντιστή 300 ευρώ για να του δείξουν ποιος είναι ο καθηγητής τους.

Το ιστορικό της σοκαριστικής δολοφονίας

Την περασμένη εβδομάδα, ο καθηγητής Ιστορίας, Σαμουέλ Πάτι, αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο Τσετσενό, στα περίχωρα του Παρισιού, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε τα σκίτσα του προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ, στους μαθητές του, που είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό Charlie Hebdo, προκαλώντας προφανώς οργή σε μερικούς από τους μουσουλμάνους γονείς των μαθητών, καθώς και σε άλλους.

Παρίσι: «Je suis prof» - Χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους τιμούν τον καθηγητή

Ο δολοφόνος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του. Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η υπόθεση δολοφονίας του καθηγητή και όσα ακολούθησαν αποτύπωσε την επιθυμία της Γαλλίας να εξαλείψει την τρομοκρατία και να «εξαφανίσει» τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Η κυβέρνηση διέταξε την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής, με τον Μακρόν να χαρακτηρίζει τη δολοφονία ως «τρομοκρατική επίθεση».

Ρεπορτάζ: Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top