Υπόθεση Ναβάλνι: Η παρέμβαση Μακρόν και η αντίδραση Πούτιν

«Έγινε δηλητηρίαση με την ουσία Novichok» - «Απαράδεκτες οι κατηγορίες»

Στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star, η είδηση για την υπόθεση δηλητηρίασης Ναβάλνι, όπως προβλήθηκε στις 20/8

Να ρίξει φως στο περιστατικό με τη δηλητηρίαση του πολιτικού της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Εμανουέλ Μακρόν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου πρόεδρου.

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι γιατροί τον «ξύπνησαν» από το τεχνητό κώμα

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία συμμερίζεται τα συμπεράσματα της ΕΕ για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Μακρόν – Πούτιν.

«Είναι αναγκαίο η Ρωσία να διασαφηνίσει την κατάσταση προβαίνοντας σε μια λεπτομερή και διαφανή έρευνα», της απόπειρας δολοφονίας του Ναβάλνι, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως «δηλητηρίαση» δήλωσε ο Μακρόν στον συνομιλητή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Γαλλία συμμερίζεται με βάση τις δικές της έρευνες, τα συμπεράσματα μιας σειράς Ευρωπαίων εταίρων της που αφορούν τα στοιχεία δηλητηρίασης με τη χρήση της ουσίας Novichok κατά παράβαση των διεθνών κανόνων χρησιμοποίησης  χημικών όπλων».    

Ρωσία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Από τη μεριά του, ο Πούτιν φάνηκε να ενοχλήθηκε με αυτή την παρέμβαση, λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο» να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου.

«Συζητήθηκε λεπτομερώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την "υπόθεση Ναβάλνι". Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας που δε βασίζονται πουθενά, σε σχέση με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Αλεξέι Ναβάλνι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.       

Υπόθεση Ναβάλνι: Πυρά κατά Μόσχας από Γερμανία και ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας «επισημάνθηκε ότι για να διευκρινιστούν οι πραγματικές συνθήκες του συμβάντος θα πρέπει οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες να παραδώσουν στη Ρωσία βιολογικό υλικό, το επίσημο πόρισμα των αποτελεσμάτων για τις ληφθείσες αναλύσεις που έγιναν στον Ναβάλνι καθώς και να υπάρξει κοινή συνεργασία με τους Ρώσους γιατρούς».      

«Συμφωνήθηκε να συμβάλουν ώστε να ορισθούν οι παράμετροι μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.   

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τάχθηκαν υπέρ της ταχείας εξομάλυνσης της κατάστασης στη Λευκορωσία, συζήτησαν για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη, όπως και για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Υπόθεση Ναβάλνι 

Ο Ναβάλνι, ο οποίος διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία και είναι ο μεγαλύτερος επικρητής του Πούτιν, αρρώστησε σοβαρά στις 20 Αυγούστου. Βρισκόταν σε πτήση από τη Σιβηρία για τη Μόσχα όταν το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω της αιφνίδιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του. Διακομίσθηκε με αεροπλάνο-ασθενοφόρο για νοσηλεία στη Γερμανία και μέχρι πρότινος, οι γιατροί τον είχαν υποβάλει σε τεχνητό κώμα. Σύμφωνα με τους συμμάχους του, έπεσε θύμα δηλητηρίασης, ενώ και η σύζυγός του υποστήριξε ότι άρχισε να πονά φρικτά όταν ήπιε τσάι σε καφετέρια λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Έκτοτε, ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν παρέμβει, ζητώντας να διελευκανθεί η υπόθεση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top