Υπόθεση Ναβάλνι: Πυρά κατά Μόσχας από Γερμανία και ΝΑΤΟ

Διάλογο με τη Γερμανία ζητά το Κρεμλίνο

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας. 

Ρωσία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας. 

Γερμανία: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία τύπου Novichok

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση Ναβάλνι «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

Αλεξέι Ναβάλνι: Σε τεχνητό κώμα ο επικριτής του Πούτιν

Λονδίνο και Βερολίνο θα συνεργαστούν για να λογοδοτήσει η Μόσχα        

Βρετανοί και Γερμανοί υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι λέγοντας ότι τυχόν χρήση  του νευροτοξικού παράγοντα Novichok συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ είχε συνομιλία χθες με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας για να συζητήσει για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι.

Υπόθεση Ναβάλνι: Διερεύνηση της ασθένειάς του ζητά το ΝΑΤΟ

«Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα κριθεί υπεύθυνη για τις διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφεραν.

Διάλογο με τη Γερμανία ζητά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι επιθυμεί τον διάλογο με τη Γερμανία στην υπόθεση Ναβάλνι και υποστήριξε ότι οι Ρώσοι γιατροί, οι οποίοι τον εξέτασαν αρχικά, ήταν πιο ειλικρινείς σε σχέση με τους Γερμανούς γιατρούς που τον έχουν αναλάβει πλέον.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα θέλει να πληροφορηθεί, μέσω του διαλόγου με την Γερμανία, την ακριβή ουσία που προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι και πρόσθεσε ότι ρώσοι ειδικοί εξετάζουν την υπόθεση.

Η έρευνα για την ξαφνική ασθένεια του Ναβάλνι συνεχίζεται στην Ρωσία de facto, είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι θα διενεργηθεί και de jure, αν επιβεβαιωθεί η παρουσία της τοξικής ουσίας. 

«Σύμφωνα με την εκδοχή των γιατρών μας, δεν ήταν δηλητηρίαση. Οι Γερμανοί ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιου είδους δηλητηριώδη ουσία. Υπολογίζουμε στον διάλογο με τους Γερμανούς συναδέλφους μας. Έρευνες πραγματοποιούνται από τους ειδικούς μας και, αν υπάρξει επιβεβαίωση για την παρουσία δηλητηριωδών ουσιών στο βιολογικό υλικό του ασθενούς (Ναβάλνι), τότε φυσικά θα ακολουθήσουν νομικές συνέπειες. Ζητάμε από όλους να βασίζονται στα γεγονότα», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Γερμανία, όπου νοσηλεύεται πλέον ο Ναβάλνι, έχει ανακοινώσει ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα Novichok και θέλει να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει ποινική έρευνα και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη, ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε μια καταγγελία που υπέβαλαν σύμμαχοι του Ναβάλνι, στην οποία κατηγορούν για απραξία τη ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, ένα ανώτερο σώμα επιβολής του νόμου, το οποίο χειρίζεται τις έρευνες για σοβαρά εγκλήματα.

Ένας από τους συμμάχους του Ναβάλνι κατηγόρησε την Ανακριτική Επιτροπή για αδράνεια έπειτα από την γραπτή καταγγελία την οποία της είχαν υποβάλει σύμμαχοί του στις 20 Αυγούστου, ζητώντας την διενέργεια ποινικής έρευνας για την απόπειρα--όπως την χαρακτηρίζουν--κατά της ζωής του.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Ανακριτική Επιτροπή διαβίβασε την καταγγελία των υποστηρικτών του Ναβάλνι σε ένα από τα παραρτήματά της στη Σιβηρία με το αίτημα να την εξετάσει.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Καλακόλτσεφ δήλωσε σήμερα ότι δε συντρέχει κανένας λόγος επί του παρόντος για να υπάρχει  υποψία ότι διαπράχτηκε κάποιο έγκλημα στην υπόθεση Ναβάλνι.

Η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής ποινική έρευνα και διατείνεται ότι ακόμη δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top