Ρωσία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

«Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο των κατηγοριών»

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης ότι ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι και δήλωσε ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας σε σχέση με την υπόθεση αυτή, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για την υπόθεση.

Γερμανία: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία τύπου Novichok

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβη σε δηλώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι, αναφέροντας ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια του Novichoc, σε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Η Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία θα έχει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ  για να εξετάσουν την απάντηση που θα δώσουν σε σχέση με την δηλητηρίαση του Ναβάλνι.    

Αλεξέι Ναβάλνι: Σε τεχνητό κώμα ο επικριτής του Πούτιν

Απόλυτος για τη θέση της Ρωσίας στην υπόθεση ήταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δε βλέπει τον λόγο που ο πρόεδρος Πούτιν θα έπρεπε να κάνει κάποια ειδική δήλωση σε σχέση με την κατάσταση του Ναβάλνι. 

Υπόθεση Ναβάλνι: Διερεύνηση της ασθένειάς του ζητά το ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο Πεσκόφ είπε ότι, αν «η ομοσπονδιακή καγκελάριος κάνει τέτοιες δηλώσεις , αυτό σημαίνει ότι διαθέτει κάποια σημαντικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν οι ειδικοί». Ωστόσο, πρόσθεσε, «χωρίς να γνωρίζουμε τι είδους αποτελέσματα είναι αυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε την δική μας εκτίμηση».    

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι χθες «κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργείο Εξωτερικών (της Γερμανίας), στον πρέσβη μας στο Βερολίνο, επίσης δεν παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, τα οποία τους επέτρεψαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ήταν δηλητηρίαση», ενώ για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι, πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στο Βερολίνο, οι πολυάριθμες αναλύσεις που του έγιναν δεν έδειξαν την ύπαρξη δηλητηριωδών ουσιών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δε βλέπει τον λόγο που η Ρωσία πρέπει να κατηγορείται Ρωσία - Ναβάλνι: Τον παρακολουθούσε η αστυνομία πριν αρρωστήσει;γι' αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι και δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιεσδήποτε κατηγορίες σε σχέση με αυτό».    

Ρωσία - Ναβάλνι: Τον παρακολουθούσε η αστυνομία πριν αρρωστήσει;

Επιπλέον δήλωσε ότι δεν βλέπει ποιες δυνάμεις θα είχαν όφελος στη Ρωσία από ενδεχόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. «Δε μπορώ να σας απαντήσω στο ερώτημα ποιος θα είχε όφελος από τη δηλητηρίαση του ανθρώπου αυτού. Δεν νομίζω γενικά ότι κάποιος θα είχε όφελος από κάτι τέτοιο, εάν δει απλά κανείς νηφάλια την κατάσταση», τόνισε.    

Ρωσία: Εντόπισαν ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας στα ρούχα του Ναβάλνι

Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία σε σχέση με την υπόθεση του Ναβάλνι, είπε ότι το Κρεμλίνο «δεν κατανοεί τον λόγο για τον οποίο ενδέχεται να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις» και πρόσθεσε  ότι η Μόσχα απορρίπτει την «γλώσσα των κυρώσεων».

Τέλος, χαρακτήρισε τις προτάσεις να διακοπεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord-Stream-2 «προτάσεις συναισθηματικού περιεχομένου, που δε βασίζονται σε γεγονότα, λέγοντας ότι ο αγωγός Nord Stream-2 είναι ένα διεθνές έργο εμπορικής σημασίας, το οποίο είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και της Γερμανίας και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».      
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top