Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Τέσσερα μέλη απομάκρυνε από το υπουργικό Συμβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον

Σατζίντ Τζάβιντ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ (Sajid Javid), τινάζοντας στον αέρα τον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό του Μπόρις Τζόνσον μετά το Brexit.

Brexit: Με μη συμφωνία στο ελεύθερο εμπόριο απειλεί το Λονδίνο

Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ο Τζάβιντ απέρριψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του κράτους.

Του είχε ζητηθεί να «απολύσει» όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Όπως είπε, κανένας Υπουργός με αυτοσεβασμό δε θα δεχόταν να κάνει κάτι τέτοιο.

Brexit: Να αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ επιθυμεί ο Τζόνσον

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον θα διορίσει τον Ρίσι Σουνάκ (Rishi Sunak) στη θέση του υπουργού Οικονομικών, μία μεγάλη προαγωγή για έναν νέο βουλευτή που δεν έχει αναλάβει ξανά υπουργείο.

Ανακατατάξεις στο υπουργικό Συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον

Οχτώ υπουργούς απομάκρυνε, μέχρι στιγμής, από τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο του αναμενόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, τον οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μετά το Brexit.

Το Brexit είναι γεγονός! Η πρώτη αποχώρηση κράτους-μέλους από την Ε.Ε

Πρόκειται για τους:

  • Julian Smith, Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας
  • Andrea Leadsom, Υπουργός Επιχειρηματικότητας
  • Theresa Villiers, Υπουργός Περιβάλλοντος
  • Geoffrey Cox, Υπουργός Δικαιοσύνης
  • Esther McVey, Υπουργός Στέγασης
  • Chris Skidmore, Υπουργός Πανεπιστημίων
  • Nus Ghani, Υπουργός Μεταφορών
  • George Freeman, Υπουργός Μεταφορών

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζούλιαν Σμιθ έγραψε μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του ότι «Ήταν μεγάλο προνόμιο να υπηρετήσω τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω αυτό το εκπληκτικό τμήμα της χώρας».

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε το Brexit!

Η υπουργός Στέγασης Έσθερ Μακβέι, η οποία είχε υπηρετήσει προηγουμένως και επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε σε μήνυμά της τη λύπη της για την αποχώρησή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον διάδοχό της.

«Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξή μου από τα πίσω έδρανα. Ήταν προνόμιο να υπηρετώ την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια», έγραψε.

«Όχι» από τον Τζόνσον στη Σκωτία για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας 

Η 'Αντρεα Λίντσομ ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας της στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το καλύτερο μέρος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Είχε υπηρετήσει και ως υπουργός Περιβάλλοντος και ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, αλλά είχε υποβάλει την παραίτησή της, όπως και η Έσθερ Μακβέι, λόγω των διαφωνιών της με την πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της στα θέματα του Brexit, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει σκληρότερη στάση στο θέμα.

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω αλλαγές στον σχηματισμό της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top