Brexit: Με μη συμφωνία στο ελεύθερο εμπόριο απειλεί το Λονδίνο

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η ΕΕ

Μπόρις Τζόνσον

Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Brexit: Να αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ επιθυμεί ο Τζόνσον

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κάνει «αθέμιτο ανταγωνισμό» στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την ομιλία του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Το Brexit είναι γεγονός! Η πρώτη αποχώρηση κράτους-μέλους από την Ε.Ε

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δεσμευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με μία συμφωνία με την ΕΕ. Θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την πλήρη κυριαρχία της χώρας στα σύνορά της, στη μετανάστευση, τον ανταγωνισμό, τους κανόνες που αφορούν τις επιδοτήσεις, την τροφοδοσία και την προστασία των δεδομένων.

«Όχι» από τον Τζόνσον στη Σκωτία για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας 

«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι. Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε, επίσης, την εκτίμηση ότι η συνεργασία με τους Ευρωπαίους στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής «δεν χρειάζονται αναγκαστικά συμφωνία».

Βρετανία: Τα κυριότερα σημεία της Συμφωνίας που εγκρίθηκε για το Brexit

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η ΕΕ

Προειδοποιώντας το Λονδίνο, κατά οποιασδήποτε απόπειρα αθέμιτου ανταγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για την μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προτείνει μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής της με το Λονδίνο.

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για την Ευρώπη» μετά το Brexit

Η συμφωνία αυτή θα έχει ως στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς εταίρους της, είπε ο Μπαρνιέ.

Τι θα συμβεί με το επίμαχο θέμα της αλιείας

Ως προς το επίμαχο θέμα της αλιείας, ο ίδιος υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης.

Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις» και επανέλαβε ότι η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top