Λιβύη: Απορρίπτει την κατάπαυση πυρός ο Χαφτάρ!

Έκαναν έκκληση χθες Πούτιν και Ερντογάν στις εμπόλεμες πλευρές

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, απέρριψε απόψε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που έκαναν την Τετάρτη η Τουρκία και η Ρωσία.

«Τα γύρισε» ο Ερντογάν: Ζητά τώρα ανακωχή στη Λιβύη!

Ανακοίνωσε δε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν για την «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», αλλά τόνισε ότι συνεχίζονται «οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων».

«Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά (...) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)» πρόσθεσε, αναφερόμενος  στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ.

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και για τη Λιβύη, με «μπλόκο» στην Τουρκία

Στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Ο Χάφταρ, που στηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει εξαπολύσει επίθεση από τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ του Φάγιεζ αλ Σαράζ. Η ΚΕΕ χαιρέτισε την Τετάρτη την έκκληση για εκεχειρία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν σκοπεύει να την εφαρμόσει.  Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top