Άνγκελα Μέρκελ: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμμένει στην ορθότητα των απόψεων ων πολιτικών της

Άνγκελα Μέρκελ: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

Την ώρα που στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατεί νευρικότητα και οι φωνές εναντίον της Γερμανίας δείχνουν να πληθαίνουν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να εμμένει στην ορθότητα των απόψεων των πολιτικών της.

«Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται πλήρως τους ενισχυμένους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε η καγκελάριος, μιλώντας στους βουλευτές της Bundestag, της Κάτω Βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η ίδια επεσήμανε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει, ζητώντας από όλα τα κράτη περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Σκοπός των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, τόνισε η Μέρκελ και επεσήμανε ότι οι οδυνηρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

«Οι πρώτες επιτυχίες αποδεικνύουν πως επιλέξαμε τον σωστό δρόμο από την αρχή» σημείωσε αναφερόμενη στην επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης αλλά τόνισε:

«Όμως -και αυτό θα το πω και θα το ξαναπώ- είμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο μας. Η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί βιώσιμα και μόνιμα επειδή οι αιτίες, αναφορικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την κατάσταση των μεμονωμένων κρατών-μελών, δεν έχουν εξαλειφθεί».

Σχετικά με την πίεση που δέχεται για να επιτραπεί σε κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της ΕΕ για τα ελλείμματα και να μπορέσουν να επικεντρωθούν σε μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε:

«Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις προσπάθειές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερά δημόσια οικονομικά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τέλος, επεσήμανε: «Όλα -και το υπογραμμίζω εδώ άλλη μια φορά- τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται πλήρως τους ενισχυμένους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης».

Κατάσταση στην Ουκρανία

Μιλώντας πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ασίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Μιλάνο, στην οποία η ίδια και άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά εδώ και μήνες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, η Μέρκελ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «πολύ δύσκολη».

«Η Ρωσία πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχουν συνέπειες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top