Patra Case: Τι δείχνει η επιστήμη της φωνητικής ανάλυσης για τη μητέρα

Το βιβλίο της Ε.Παπαγεωργίου για το ψυχολογικό προφίλ της κατηγορούμενης

Όλα όσα είπε η Ευτυχία Παπαγεωργίου, συγγραφέας και φωνητική αναλύτρια

“Μία τραγική υπόθεση. Τρία κοριτσάκια έφυγαν από τη ζωή. Η μητέρα τους έχει κατηγορηθεί. Η υπόθεση εκκρεμεί”. Κάπως έτσι, συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο «PATRA CASE: Τίποτα δεν είναι ανεξήγητο - Η ΦΩΝΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και βασίζεται στην υπόθεση των τριών αδερφών που “χάθηκαν” στην Πάτρα

Συγγραφέας του είναι η Ευτυχία Παπαγεωργίου, με πλούσιες σπουδές, στις Φωνητικές Επιστήμες και την Ψυχολογία, (Bachelor στο Vocal Performance και στην Ψυχολογία, Master of Arts στις Φωνητικές Επιστήμες και Master of Science στη Δικαστική Ψυχολογία).

η Ευτυχία Παπαγεωργίου, συγγραφέας και φωνητική αναλύτρια

Η Ευτυχία Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο Μπουρούντι της Κεντρικής Αφρικής, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και από το 1991 κατοικεί μόνιμα στο Σικάγο, των Ηνωμένων Πολιτειών

Όπως εξήγησε στο star.gr, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο παρουσιάζονται τα γεγονότα μέσα από τους τομείς της Δικαστικής Ψυχολογίας και της Φωνητικής Ανάλυσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το «PATRA CASE, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει να εκφέρει ετυμηγορία και να προδικάσει αποτελέσματα, δεδομένου ότι η δίκη είναι σε εξέλιξη.

«Με αφορμή αυτήν την υπόθεση ήθελα να αναδείξω την επιστήμη της Φωνητικής Ανάλυσης, ως κλάδου της Δικαστικής Ψυχολογίας.  Η Φωνητική Ανάλυση, μελετά τη συμπεριφορά και την ψυχολογία της φωνής ενός ατόμου, ενώ από αυτήν βγαίνουν συμπεράσματα για το ψυχολογικό προφίλ του ατόμου, το ιατρικό, το επικοινωνιολογικό...

Πάτρα: Tα σημεία- κλειδιά στο βούλευμα για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Μελέτησα την πρώτη συνέντευξη των δύο γονιών που έδωσαν στο  STAR κι από εκεί εμπνεύστηκα και σχολίασα κάποια πράγματα για την υπόθεση, σύμφωνα με την επιστήμη της Φωνητικής Ανάλυσης», είπε. 

το βιβλίο της Ευτυχίας Παπαγεωργίου

Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις: ανάλυση γεγονότων, κοινωνιολογικές προεκτάσεις, ψυχολογικές προσεγγίσεις και κατάθεση προσωπικών απόψεων και συναισθημάτων. 

Σε δίκη για Μαλένα - Ίριδα η μητέρα: «Ζητώ να διοριστούν ψυχίατροι»

«Στο εξωτερικό η Φωνητική Ανάλυση είναι μια επιστήμη που χρησιμοποιείται στα δικαστήρια»

Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου, “πίσω από τις λέξεις, υπάρχει η φωνή που μιλά”.

«Οι φωνητικές χορδές είναι δύο μύες στο σώμα, που ένας φωνητικός αναλυτής, όταν αυτές είναι σε δράση και τις ακούει, μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα για την ψυχολογία, τη συναισθηματική κατάσταση, το ιατρικό του προφίλ του ανθρώπου τη δεδομένη στιγμή.

Εγώ π.χ. ακούγοντας πώς μιλάει κάποιος, μπορώ να καταλάβω αν έχει κάποιες ιατρικές παθήσεις. Επίσης, εξειδικεύομαι στην ανίχνευση ψεύδους, η οποία σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργούν οι χορδές, την τονικότητα, κυρίως όμως με τον τρόπο αναπνοής, αφού οι χορδές συνδέονται άμεσα με την αναπνοή. Το ηχητικό αποτέλεσμα μπορεί να μου δείξει διαφορές όταν κάποιος εξηγεί αντικειμενικά γεγονότα ή υποκειμενικά. Συγκρίνοντας τις διαφορές και τις ομοιότητες μπορούμε να καταλάβουμε αν υπάρχουν ανακρίβειες», είπε η κ. Παπαγεωργίου.

η Ευτυχία Παπαγεωργίου, συγγραφέας και φωνητική αναλύτρια

Με πτυχία, μεταπτυχιακά, και επαγγελματική δραστηριότητα στους τομείς της Φωνητικής Αγωγής, Φωνολογίας και Ψυχολογίας, η κ. Παπαγεωργίου μελετάει και αναλύει τη λειτουργία των φωνητικών χορδών και όλα όσα αυτή συνεπάγεται. Διδάσκει Φωνητικές Σπουδές σε πανεπιστήμιο του Σικάγο και παράλληλα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα της Φωνητικής Αγωγής και Ανάλυσης.

Η ίδια συνεργάζεται και ως εμπειρογνώμονας, με δικηγορικά γραφεία στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου διαμένει μόνιμα. Όπως σημείωσε, πολλές φορές τα πορίσματα στα οποία καταλήγει μέσα από τον κλάδο της Φωνητικής Ανάλυσης και της Δικαστικής Ψυχολογίας, χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια

«Στο εξωτερικό η Φωνητική Ανάλυση είναι μια επιστήμη που χρησιμοποιείται στα δικαστήρια, μέσα από τον κλάδο της Δικαστικής Ψυχολογίας. Δηλαδή εγώ μπορεί να πάω σε μία δίκη και να καταθέσω αυτά τα πορίσματα Φωνητικής Ανάλυσης, ως εμπειρογνώμονας.  Αυτά, αν και δεν αποτελούν από μόνα τους αποδείξεις, σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις, μπορεί να ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο. Εξαρτάται από την υπόθεση και τον πρόεδρο.

Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022 και το ολοκλήρωσα σε διάστημα 10 μηνών. Το βιβλίο περιλαμβάνει γεγονότα που έγιναν μεταξύ 29/1 και 29/05 του 2022. Ό,τι αναφέρω, είναι μέσα σε εκείνη την περίοδο», είπε. 

Πάτρα: «Παρατήρησα κάτι ασυνήθιστο» - Τι κατέθεσε νοσηλεύτρια για τη μητέρα

«Αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα»

Όπως ξεκαθάρισε η κ. Παπαγεωργίου, το βιβλίο της σίγουρα δεν προδικάζει, ούτε καταδικάζει κάποιον, ωστόσο τα πορίσματα που έβγαλε η ίδια και  περιλαμβάνονται σε αυτό, κλίνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

«Στο βιβλίο προσπαθώ να κρατήσω μία ουδέτερη πλευρά μελετώντας και τις δύο πλευρές της υπόθεσης. Η πλευρά είναι της μητέρας και η άλλη πλευρά κατηγορεί τη μητέρα για τον χαμό των τριών παιδιών. Παραθέτω κάποια στοιχεία που παρατήρησα μέσα από τη Φωνητική Ανάλυση και την Ψυχολογία, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να αναδείξω όλες τις πλευρές. Αν και το βιβλίο περιέχει και κάποιες προσωπικές παρενθέσεις, με τη δική μου γνώμη, θέλω να αφήσω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να μάθει για αυτήν την ιδιαίτερη επιστήμη.

To preview video του βιβλίου που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά, μέσω της Amazon και άλλων online βιβλιοπωλείων- Εκδόσεις, Οdeion Books Publishing 

Το βιβλίο δεν έχει κάποιο επιστημονικό συμπέρασμα, ωστόσο παραθέτω κάποια πορίσματα... Παραθέτω τα πορίσματα που παρατήρησα, σύμφωνα με την επιστήμη μου, όπως δηλαδή αν έκανα μία φωνητική ανάλυση για το δικαστήριο. Ωστόσο, αυτά είναι ενδείξεις, δεν αποδεικνύουν κάτι, ενώ πάντοτε σχετίζονται με άλλα στοιχεία.

Βέβαια τα πορίσματά μου έχουν μία κατεύθυνση ως προς την πλευρά της κατηγορίας, αυτό είναι αναμφισβήτητο, αλλά προσπάθησα να δείξω, επειδή τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί στο δικαστήριο και αυτήν την πλευρά της μητέρας και μέσα από την Ψυχολογία, πώς κάποια πράγματα μπορεί να έχουν παρεξηγηθεί και μπορεί να αποδεικνύουν την αθωότητά της. Προσπάθησα να το δω από αντικειμενική σκοπιά», είπε.

Ο Μάνος Δασκαλάκης απαντά στον Κούγια για τη «δωρεά οργάνων» της Τζωρτζίνας

«Εύχομαι να κάνω λάθος και να αποδειχθεί το αντίθετο»

Η κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στη μέθοδο που ακολουθήσε για να βγάλει τα πορίσματά της από τη Φωνητική Ανάλυση. 

Όπως εξήγησε, αρχικά έκανε οπτικοακουστική παρατήρηση, μελετώντας πέρα από τον ήχο, το περιεχόμενο του λόγου, τον τρόπο εκφοράς του, καθώς και τη στάση του σώματος. Στη συνέχεια έβαλε τα απόσπασμα της φωνής μέσα σε ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, στο οποίο μπορεί κάποιος να δει τα κύματα, τις συχνότητες κτλ. και έλεγξε αν τα αποτελέσμά της οπτικοακουστικής παρατήρησης, συμβαδίζουν με τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα.

«Μελέτησα τη φωνή της μητέρας σε ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε, που είναι μία ώρα, ωστόσο πήρα ένα μεμονωμένο κομμάτι, μία συγκεκριμένη απάντηση που δίνει στην ερώτηση “εάν έχει σχέση με τον χαμό των παιδιών της”. Πάνω σε αυτήν την απάντηση βασίζεται όλη η φωνητική ανάλυση του βιβλίου. Η ανάλυση είναι πάρα πολύ λεπτομερής».

η Ευτυχία Παπαγεωργίου, συγγραφέας και φωνητική αναλύτρια

«Κάποια κεφάλαια στο βιβλίο αποτελούνται από κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, διότι ήταν ένα θέμα που προβλήθηκε τόσο πολύ στα ΜΜΕ και όλος ο κόσμος μιλούσε για αυτό.  Ήθελα να δείξω πώς αντέδρασε η κοινωνία, αν είχε δίκιο ή άδικο, την πλευρά της υπεράσπισης, την πλευρά των ιατροδικαστών... Προσπάθησα να ακουμπήσω διάφορες πλευρές της υπόθεσης», σημείωσε, η κ. Παπαγεωργίου.

Όπως τονίζει και στον πρόλογο του βιβλίου της, “εύχεται κάποιες από τις απόψεις της να αποδειχθούν λανθασμένες“”.

«Μέσα από τη φωνητική ανάλυση τα πορίσματα στα οποία κατέληξα, κλίνουν προς την πλευρά της κατηγορίας της μητέρας, δηλαδή δείχνουν ότι η μητέρα είναι ενοχή. Εύχομαι να κάνω λάθος και να αποδειχθεί το αντίθετο.

Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξη, στην οποία εστιάζω, η μητέρα λέει ανακρίβειες, δεν εκφράζεται ειλικρινώς, κάτι που επιβεβαιώνεται και στις μετέπειτα συνεντεύξεις της και τις φορές που μίλησε στα ΜΜΕ. Έχω παρακολουθήσει τα πάντα, από εκεί και μετά. Η μητέρα δεν είναι ειλικρινής. Έχει δηλαδή σχέση με τον θάνατο των παιδιών

Ένταση στη δίκη της Πάτρας: «Γιατί έχει τρεις δικηγόρους, τι φοβάται;»

Αφού έβγαλα τα πορίσματα με την οπτικοακουστική παρατήρηση, μετά έβαλα τη φωνή στο πρόγραμμα, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν συμπεριλαμβάνω στο βιβλίο, καθώς το θεωρώ ιατρικό απόρρητο. Η οπτικοακουστική παρατήρηση επιβεβαιώθηκε από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα και εκεί ήταν που είπα, “Λυπάμαι...μακάρι να κάνω λάθος”. Ευχόμουν να είναι λανθασμένη η παρατήρησή μου, αλλά δυστυχώς, συμβαδίζουν», είπε. 

Δασκαλάκης: Αποχώρησε από τη δίκη - Η φωτογραφία που έδειξε ο Ηλιάδης

Το μήνυμα της συγγραφέως στη “μητέρα της Πάτρας”

Αν η ίδια μπορούσε να μιλήσει με την “μητέρα της Πάτρας”, τι θα της έλεγε;

«Θα ήθελα να της πω να απελευθερωθεί, να αφήσει τις φωνητικές της χορδές να ακολουθήσουν τα συναισθήματά της και να εκφραστεί με ειλικρίνεια, για να μπορέσει να απελευθερώσει και τον ίδιο της τον εαυτό. Αυτό θα της έλεγα, να απελευθερωθεί και να αφήσει τις χορδές της να μιλήσουν αυθόρμητα», είπε.

«Μελέτησα την πρώτη συνέντευξη των δύο γονιών που έδωσαν στο STAR κι από εκεί εμπνεύστηκα και σχολίασα κάποια πράγματα για την υπόθεση, σύμφωνα με την επιστήμη της Φωνητικής Ανάλυσης», είπε η κ. Παπαγεωργίου

«Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ρόλος του πατέρα είναι πάντα θολός»

Μέσα στο βιβλίο, αναφέρεται και ο πατέρας των τριών κοριτσιών, παρόλο που η συγγραφέας δεν αναλύει τις δικές του απαντήσεις, όπως έκανε με τη μητέρα της Πάτρας. 

«Μιλάω για το προφίλ του και για τον ρόλο του πατέρα. Στην Αμερική έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, αν όχι με τρία παιδιά, αλλά τουλάχιστον με δύο. Ο ρόλος του πατέρα πάντα είναι θόλος, αν ήξερε... αν δεν ήξερε... Θα χρειαζόμουν περισσότερα στοιχεία για να πω κάτι ξεκάθαρα για τον πατέρα», σημείωσε η ίδια. 

Πάτρα: «Είδα αναστατωμένη τη μητέρα και εμφανώς αγχωμένη»

«Θα κατέθετα τα πορίσματά μου στο δικαστήριο, αν μου ζητούνταν»

Όπως σημείωσε η κ. Παπαγεωργίου, μετά την έκδοση του βιβλίου και μέχρι αυτή την ώρα, δεν την έχει προσεγγίσει κάποιος από τους συντελεστές της δίκης, προκειμένου να καταθέσει στο δικαστήριο τα πορίσματα που έβγαλε και αναφέρει σε αυτό. 

«Αν μου ζητούνταν, θα το έκανα και θα ερχόμουν. Πρόκειται για μία συγκλονιστική υπόθεση κι αν μπορούσα με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσω φυσικά και θα το έκανα. Σύμφωνα με τα δικά μου πορίσματα, στην υπόθεση εμπλέκονται διάφορα ψυχιατρικά σύνδρομα, όπως είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν, η Κοινωνιοπάθεια, ο Ναρκισσισμός, το σύνδρομο της Μήδειας, ο Μακιαβελισμός. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας συνδυασμός αυτών των συνδρομών. Είναι κάτι πρωτοφανές... 

Αν αυτό το βιβλίο υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να σώσει έστω και ένα παιδάκι, που θα μπορούσε να βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση, αν υποθέσουμε ότι η μητέρα είναι ένοχη, τότε θα έχει επιτελέσει τον στόχο του», είπε.

Ένταση στη δίκη της Πάτρας: «Γιατί έχει τρεις δικηγόρους, τι φοβάται;»

Οι ενστάσεις για το βιβλίο

Το βιβλίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες αποτυπώνονται και στη σελίδα “PATRA CASE”, που έχει δημιουργηθεί στο Facebook.

«Έχω πάρει αρκετά like. Ωστόσο, όσοι σχολίασαν, άφησαν αρνητικά σχόλια. Κυρίως αναφέρουν ότι η “υπόθεση δεν έχει κλείσει”, ότι “είναι σε εξέλιξη η δίκη”... Προσπαθώ να εξηγήσω μαζί με τον εκδοτικό μου οίκο, ότι το βιβλίο προσεγγίζει ακριβώς αυτήν την περίοδο, την περίοδο δηλαδή που μία υπόθεση ακόμη εκκρεμεί και πώς έχει αντιμετωπιστεί από τον κόσμο, από τα ΜΜΕ και από τους πραγματογνώμονες. Είναι μία κοινωνιολογική προσέγγιση που επίσης, δίνεται μέσα από το βιβλίο, δηλαδή, στοχευμένα γράφτηκε εκείνη την περίοδο. 

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο και αυτό προσπάθησα να εξηγήσω, ότι μπορεί οι κατευθύνσεις του βιβλίου να μην είναι αυτές που πιστεύουν και να μην το σχολιάζουν χωρίς να το έχουν διαβάσει. Αν το διαβάσουν ίσως νιώσουν διαφορετικά».

Αποκάλυψη - Πάτρα: Τα μηνύματα Της Μητέρας Σε Καφετζούδες - Video

«Ήταν πανεύκολο για εμένα να καταλάβω ότι ο πιλότος ήταν ο δράστης στα Γλυκά Νερά»

Ερωτώμενη γιατί δεν επέλεξε να αναλύσει τα γεγονότα στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, μέσα από τους τομείς της Δικαστικής Ψυχολογίας και της Φωνητικής Ανάλυσης, όπως έκανε στην υπόθεση της Πάτρας και αν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον, η κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι οι δύο υποθέσεις δεν είχαν το ίδιο επιστημονικό ενδιαφέρον για την ίδια.

«Με έχουν ρωτήσει γνωστοί μου, γιατί δεν έγραψα για την υπόθεση στα Γλυκά Νερά. Έχω πολύ εμπειρία με το σύνδρομο Μινχάουζεν, που είπα ότι παίζει κάποιο ρόλο (αν και όπως ανέφερα δεν είναι το μοναδικό). Εδώ και 30 χρόνια έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό και μόλις βγήκε η υπόθεση στην επιφάνεια, αμέσως είδα κάποια πράγματα που οδηγούσαν προς τα εκεί. Είναι ένας τομέας της επιστήμης μου με τον οποίον είμαι πολύ συνδεδεμένη και μου κίνησε πάρα πολύ το ενδιαφέρον.

Γλυκά Νερά: Η εντυπωσιακή δημοσιογράφος που θα καταθέσει υπέρ του πιλότου

Αντιθέτως, η υπόθεση με τον πιλότο, ήταν πάρα πολύ εύκολη. Δηλαδή από την πρώτη στιγμή που τον είδα να μιλάει στους δημοσιογράφους μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, ήταν πανεύκολο για εμένα να καταλάβω ότι αυτός ήταν ο δράστης. Για εμένα δηλαδή, η υπόθεση δεν είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ήταν προφανές ότι έλεγε ψέματα, ενώ για την υπόθεση της Πάτρας, παρόλο που το ένστικτό μου και οι άμεσες αισθήσεις μου, μου έλεγαν κάποια πράγματα, έπρεπε να το δω πιο βαθιά για να σιγουρευτώ», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top