Ιωάννινα: 10 λόγοι για να επισκεφτείτε την πόλη φέτος τα Χριστούγεννα

Τα αξιοθέατα που την κάνουν πόλη - μαγνήτη για τους τουρίστες

Φωτογραφίες τα υπέροχα Ιωάννινα, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε / eurokinissi

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρχίσει να διοργανώνουμε εξορμήσεις προκειμένου να περάσουμε τις γιορτές. Οι ομορφιές της Ελλάδας μας καλούν να τις ανακαλύψουμε φέτος που δεν υπάρχουν περιορισμοί και μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα.

Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Οι ωραιότερες εκδρομές για να περάσετε αξέχαστα

Τα Ιωάννινα είναι ένας από τους λατρεμένους προορισμούς που αξίζει να να επισκεπτούμε. Ακολουθούν 10 λόγοι για να το κάνετε σύντομα.

1) Το Νησί

Είναι από τα ελάχιστα, παγκοσμίως, νησιά σε λίμνη που κατοικείται. Οι περίπου 150 ντόπιοι απολαμβάνουν την ηρεμία του τοπίου και τη θέα της λίμνης. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του Αλή Πασά κι ένα σύνολο εκκλησιαστικών μνημείων. Οι επισκέπτες «μαγεύονται» από τον παραδοσιακό οικισμό, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τις παραδοσιακές αυλές, τα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να πουν ιστορίες για παραδόσεις και θρύλους.

2) Το Σπήλαιο Περάματος

Εντοπίστηκε τυχαία από ντόπιους κι από τότε δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, ένα πανέμορφο και σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ιδιαίτερης σπηλαιολογικής αξίας. Σε γκρουπ οι επισκέπτες μπαίνουν στον χώρο για μία μοναδική περιήγηση, ενώ η θέα της λίμνης στην έξοδο από το σπήλαιο τους ανταμείβει διπλά. Το 2021, οι αριθμοί των επισκεπτών, παρά την πανδημία, «αγγίζουν» σχεδόν τα όρια του 2019.

Γιάννενα

Τα Ιωάννινα είναι ένας από τους λατρεμένους προορισμούς που αξίζει να να επισκεπτούμε / Φωτογραφία eurokinissi

3) Το Κάστρο

Η περιήγηση στο εσωτερικό του φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την ιστορία. Από όποια πύλη κι αν διαβεί κάποιος με την είσοδο του, η φασαρία της πόλης μένει απ’ έξω. Ένας παραδοσιακός οικισμός, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Επάνω ψηλά, το Ιτς Καλέ, η Ακρόπολη.

4+1 προορισμοί για μαγική Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα

4) Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ένα από τα εννέα θεματικά Μουσεία που δημιούργησε και διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται στο Κάστρο και παρουσιάζεται η τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο με έμφαση στην περιοχή της Ηπείρου. Κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη, είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής.

Γιάννενα Αξιοθέατα

Οι ομορφιές της Ελλάδας μας καλούν να τις ανακαλύψουμε φέτος που δεν υπάρχουν περιορισμοί και μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα  / Φωτογραφία eurokinissi

5) Η πολυπολιτισμική πόλη

Εκκλησίες με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, τζαμιά και μια εβραϊκή συναγωγή, από τις σπουδαιότερες στην Ελλάδα, μαρτυρούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των Ιωαννίνων. Μουσουλμάνοι μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα και οι Εβραίοι να είναι λίγοι, όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά η πόλη δεν αποτίναξε αυτό το μέρος της ταυτότητάς της.

6) Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Μια καλή αφετηρία είναι το Ρολόι της πλατείας απέναντι από το δημαρχείο. Ο κεντρικός δρόμος, γεμάτος χρυσοχοεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ. Ένας μικρός λαβύρινθος από διατηρητέα κτίρια, παλιές εμπορικές στοές, χάνια και παλιά λαϊκά σπίτια.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο βουνό - Μαγικοί χειμερινοί προορισμοί

7) Λιθαρίτσια

Στα «Λιθαρίτσια», προμαχώνας κάποτε του Αλη Πασά, οι επισκέπτες απολαμβάνουν από ψηλά μέρος του ιστορικού κέντρου και της λίμνης. Στο πάρκο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το κτήριο της 8ης Μεραρχίας.

Γιάννενα λίμνη

Εκκλησίες με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, τζαμιά και μια εβραϊκή συναγωγή, από τις σπουδαιότερες στην Ελλάδα, μαρτυρούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των Ιωαννίνων  / Φωτογραφία eurokinissi

8) Ο γύρος με ηλεκτρικά ποδήλατα

Ένας από τους τρόπους για να γνωρίσει καλύτερα κάποιος τα Ιωάννινα είναι να κάνει τον γύρο με ...ηλεκτρικό ποδήλατο. Διαδρομές πλάι στη λίμνη και κάτω από τα θεόρατα πλατάνια περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν ξεκούραστα επάνω σε δύο ρόδες, δίχως να ανησυχούν για την κίνηση και το παρκάρισμα.

O χάρτης των προορισμών για τα Χριστούγεννα - «Μαγνήτης» τα θεματικά πάρκα

9) Καλά και φθηνά καταλύματα

Πολλά και καλά ξενοδοχεία, boutique hotels και δωμάτια για όλα τα βαλάντια διαθέτει η περιοχή. Ο νομός «μετράει» περίπου 7500 κλίνες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

10) Παραδοσιακές γεύσεις

Παραδοσιακές αλλά και νέα «πειραγμένα» πιάτα. Τα ντόπια κρέατα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, μαζί με τον τραχανά και τις παραδοσιακές πίτες, ενώ στο Νησί κυριαρχούν οι καραβίδες και τα βατραχοπόδαρα. Ο μπακλαβάς ως γλυκό είναι ξακουστός, ενώ η Ζίτσα και το Μέτσοβο είναι τα δύο μέρη της περιοχής που κατά κύριο λόγο έβαλαν τα Ιωάννινα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top