Ποιος είναι ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’

Πτυχιούχος Θεολογίας αλλά και Μαθηματικών με «τριπλή καταγωγή»

O νέος πάπας Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, Λέων ο Δέκατος Τέταρτος, γεννήθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14 Σεπτεμβρίου του 1955. Οι γονείς του ήταν ιταλικής, γαλλικής και ισπανικής καταγωγής.

Έχει πτυχίο θεολογίας και μαθηματικών και το 1982 χειροτονήθηκε καθολικός ιερέας. Πραγματοποίησε  διδακτορικές σπουδές θεολογίας στο πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης. Σημείο αναφοράς του, η ζωή και το έργο του Αγίου Αυγουστίνου, του «Αγίου της φιλοσοφίας».

Έχει διατελέσει ιερέας στο Περού, σε απομονωμένες και ιδιαίτερα ταπεινές περιοχές, δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία για τους φτωχούς και τους μετανάστες. Το 2015 ορίζεται επίσκοπος του Τσικλάγιο στο Περού, με απόφαση του πάπα Φραγκίσκου.

Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος ΙΔ' στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου

Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος ΙΔ' στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου  (AP Photo/Gregorio Borgia)

Το 2023 ο Φραγκίσκος τον ορίζει «υπουργό» του Βατικανού με αρμοδιότητα για το σύνολο του καθολικού κλήρου και πρόεδρο της επιτροπής της Αγίας Έδρας για την Λατινική Αμερική.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 ο εκλιπών ποντίφικας τον επιλέγει ως καρδινάλιο. Συνόδευσε τον Αργεντινό πάπα στα τελευταία του ταξίδια και πήρε μέρος στην Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο χαρακτήρας του είναι συνεσταλμένος και ως κληρικός συμμερίστηκε την γραμμή του «πάπα των φτωχών», του Φραγκίσκου, με έμφαση στην εκπαίδευση ενος «κλήρου με ανοικτούς ορίζοντες». Μιλά ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top