Τελευταία εβδομάδα lockdown: Τι θα γίνει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Πότε θα πετάξουμε οριστικά τις μάσκες

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και ισχύουν από 8 Μαΐου/ Βίντεο από 7/5

Ο δρόμος προς την ελευθερία κοντεύει να ολοκληρωθεί, αφού από τις 15 Μαΐου, οπότε και ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος, λέμε οριστικά αντίο στα περιοριστικά μέτρα και τα παρατεταμένα lockdown που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού

Σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους θα γίνει αποτίμηση της πορείας της πανδημίας και θα σχεδιαστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την επόμενη εβδομάδα, εν όψει και των ανακοινώσεων που αναμένονται την Παρασκευή. 

Lockdown: Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες - Πότε καταργούνται τα SMS

Στα σχέδια της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα σύμμαχοι είναι οι εμβολιασμοί που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αλλά και τα self tests που γίνονται υποχρεωτικά από μαθητές, εκπαιδευτικούς και αρκετούς εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Νέα μέτρα: Τι ανοίγει και τι αλλάζει από 8 Μαΐου - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα από τις 15 Μαΐου θα σταματήσουν οι αγορές στα καταστήματα με τη μέθοδο του click inside, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και θα υπάρξουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει στις 15 Μαΐου

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τις 15 Μαΐου είναι οι εξής:

  • Κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις
  • Απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα
  • Αγορές χωρίς ραντεβού στα καταστήματα
  • Άνοιγμα μουσείων, τα οποία θα υποδεχτούν τους επισκέπτες από τις 14 Μαΐου

Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:

Νέα μέτρα: Ανοίγουν στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

  • Βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί
  • Κολυμβητήρια με test για τους αθλητές

Lockdown: Η δύσκολη εξίσωση του τουρισμού

Την ίδια ώρα πάντως συνεχείς είναι οι συσκέψεις κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων για το πώς θα λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό. 

Ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όμως μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για τους ελέγχους που θα γίνονται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Επανεκκίνηση στον αθλητισμό - Τι θα γίνει με κολυμβητήρια και γυμναστήρια

Αναζητείται, λοιπόν, η χρυσή τομή μεταξύ της ομαλής λειτουργίας του τουρισμού και της σωστής διαχείρισης της πανδημίας. Έτσι εξετάζεται το ποσοστό πληρότητας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών γραμμών και τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τις αφίξεις των τουριστών. 

Νέα μέτρα: Προσεχώς δεξιώσεις γάμων, μουσική στην εστίαση, ψώνια χωρίς sms

Στο τραπέζι έχει, επίσης, πέσει η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση και τις πλαζ ενώ αναμένονται αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι φέτος το καλοκαίρι με τους γάμους και τις δεξιώσεις σε κτήματα.

Τέλος ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα γυμναστήρια, αλλά να επιτρέπεται να αθλούνται σε αυτά μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, έστω και με την πρώτη δόση του εμβολίου. 

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι πότε θα πούμε οριστικό αντίο στις μάσκες. 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πιθανότατα θα βγάλουμε τις μάσκες μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, ανάλογα βέβαια και με τα δεδομένα των εμβολιασμών. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, μέχρι τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουμε φτάσει στο 50% της ανοσίας, ενώ τέλος Αυγούστου κι αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει φτάσει στο 75%.

«Αυτό θα σημαίνει ότι πετάμε τη μάσκα», είπε η κ. Παγώνη και καθησύχασε πως το φετινό καλοκαίρι δε θα έχει σχέση με το περσινό. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top