Πανελλαδικές: Καθηγητές δίνουν 6 + 1 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία

Πώς θα καταπολεμήσετε το άγχος

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε η διευθύντρια του φροντιστηρίου ΣΠΟΥΔΗ, Έφη Ρίζα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις έχει ξεκινήσει και οι υποψήφιοι, όπως είναι φυσικό, βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική για το μέλλον τους. 

7 Ιουνίου οι μαθητές κάθονται στα θρανία και ο αγώνας αρχίζει. 

Τι πρέπει να προσέξουν, όμως, αυτό το δύσκολο διάστημα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και να περάσουν στη σχολή της επιλογής τους; Καθηγητές του φροντιστηρίου ΣΠΟΥΔΗ, μίλησαν στο star.gr και έδωσαν τις συμβουλές τους στους υποψήφιους για να καταπολεμήσουν το άγχος τους. 

  • Ύπνος και καλή διατροφή 

Όπως ανέφερε ο μαθηματικός, Θανάσης Σκίφας, η συμβουλή είναι να μην υπερβάλουμε. Να λειτουργούμε κανονικά ως προς τα θέματα διατροφής και ύπνου, διότι οι κανονικές συνθήκες δημιουργούν και ικανότητα του υποψηφίου να ανταποκριθεί καλύτερα στις εξετάσεις που έρχονται. Να κοιμάται καλά, να διατρέφεται κανονικά και μην πάμε σε υπερβολές που δημιουργούν ψυχοσωματική κόπωση.

Οι συμβουλές του καθηγητή Μαθηματικών, κ. Σκίφα, στους υποψηφίους των Πανελλαδικών
  • Καλή ψυχολογία 

«Η αλήθεια είναι ότι είναι ψυχοφθόρα εποχή. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται, πιέζονται και στην περίπτωση αυτή είναι καλό να συμβουλεύονται έναν ειδικό. Έναν ειδικό που θα τα βοηθήσει να ηρεμήσουν και κυρίως να διαχειριστούν το άγχος τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τα παιδιά καλό είναι να συμβουλεύονται τους δασκάλους στο σχολείο ή το φροντιστήριο που θα τα βοηθήσουν και θα τα καθοδηγήσουν» τόνισε από την πλευρά της η διευθύντρια του φροντιστηρίου, Έφη Ρίζα. 

  • Όχι στο διάβασμα της τελευταίας στιγμής

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σε επιβαρύνει ψυχολογικά. Να νιώσεις, δηλαδή, χαμένος μέσα στις σημειώσεις σου. Εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία την ώρα που γράφεις και η προσπάθεια να αξιοποιήσεις όλες τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει την περίοδο του αποδοτικού διαβάσματος. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δεν είναι ποτέ αποδοτικό. Και δεν είναι ποτέ αποδοτικό, γιατί είναι τέτοια η φιλοσοφία των θεμάτων που απαιτεί μια συνολική προετοιμασία.

  •  Μια βόλτα θα σας σώσει

Την προηγούμενη ημέρα των εξετάσεων είναι καλό οι μαθητές να τελειώσουν το διάβασμα αρκετά νωρίς. Η συμβουλή των καθηγητών είναι γύρω στις 5:00 με 6:00 το απόγευμα να κλείνουν τα βιβλία τους, να πηγαίνουν μια βόλτα, με σκοπό να ξεφύγουν λίγο από την ένταση του διαβάσματος, ώστε να χαλαρώσουν, να μπορέσουν να κοιμηθούν νωρίς και την επόμενη μέρα να είναι ξεκούραστο το μυαλό τους. 

  • Απογοήτευση #not

Ένα παιδί μπορεί να θεωρήσει ότι δεν πήγε καλά σε ένα μάθημα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά. Επομένως, όταν δίνουμε Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε προσωπική εκτίμηση. Καλό είναι να στοχεύουμε στο επόμενο μάθημα και, κυρίως, να μη βλάπτουμε το επόμενο μάθημα από την ενδεχόμενη αποτυχία στο προηγούμενο. Κάθε μάθημα είναι μοναδικό. Καλό είναι να το αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά και ανεξάρτητα. 

  • Ρεαλιστικοί στόχοι

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει ρεαλιστικούς στόχους. Οι πρώτες σε προτίμηση σχολές απαιτούν μια πολύ καλή προετοιμασία καθολη τη διάρκεια του έτους. Ένας μαθητής του 14 είναι λάθος να στοχεύει στην ιατρική σχολή, γιατί η πιθανή αποτυχία σε ένα μάθημα θα τον απογοητεύσει για τη συνέχεια. Όχι μόνο στις Πανελλαδικές, που είναι η πρώτη σοβαρή ανταγωνιστή δοκιμασία για εκείνον, αλλά κυρίως σε ανάλογες καταστάσεις μελλοντικά.Πρέπει να μάθει να τις διαχειρίζεται. 

  • Η... θεωρία μετράει 

Η γνώση της θεωρίας κάθε μαθήματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. "Είναι το πρώτο θέμα από τα τέσσερα και είναι ένα θέμα από το σχολικό βιβλίο, επομένως οι υποψήφιοι μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία. Δηλαδή, η προσωπική μου άποψη είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση οφείλεται στο ότι δεν γράφουν το πρώτο θέμα που είναι η θεωρία». 

Προσοχή στα μαθήματα- καρμανιόλες. Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας, καθώς δυσκολεύουν τους περισσότερους υποψήφιους Ενδεικτικό είναι, ότι στα Μαθηματικά της Ομάδας Προσανατολισμού «έπεσαν» κορμιά, αφού αυτοί που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν σε ποσοστό 83,17%. Στην Ιστορία, ένας στους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να περάσει το 10, ενώ στη Φυσική το 39,78% των υποψηφίων έγραψε πάνω τη βάση. 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης/ Επιμέλεια: Στέλλα Αθανασάκη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top