Κανένας έλεγχος για τα προστατευόμενα είδη αλιείας

Ανεξέλεγκτα δρουν τα κυκλώματα που διακινούν παράνομα πετροσωλήνες, πίνες και αχινούς

Ανύπαρκτοι  είναι οι έλεγχοι σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες, καθώς  εύκολα μπορεί  κάποιος να παραγγείλει  πετροσωλήνες και πίνες, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία και η διάθεση  τους  από το 1992.

Ανεξέλεγκτα  δρουν τα κυκλώματα που διακινούν παράνομα πετροσωλήνες, πίνες και αχινούς, αφού μπορείς να  τους βρεις σε πολλά εστιατόρια. Βλέπετε άλλωστε πως οι πελάτες διαλέγουν τους πετροσωλήνες γιατί είναι απίστευτοι.  Τηλεφωνούμε  σε  μια  από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του Πειραιά για να παραγγείλουμε και εμείς  πίνες που επίσης απαγορεύονται  και αχινοσαλάτα.

Για πετροσωλήνα ότι χρειάζεται 50 χρόνια  για να μεγαλώσει και ότι καταστρέφεται ο βράχος και το οικοσύστημα. δεν γίνονται έλεγχοι, μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο πετροσωλήνες και απαγορευμένα είδη.

Δεν είναι η εξαίρεση. Το Trip Advisor  έχει σχόλια από πελάτες που επισκέφθηκαν  ψαροταβέρνα στην Αρτάκη στην Εύβοια. Οι πετροσωλήνες σαγανάκι είναι από τις σπεσιαλιτέ

Φυσικά υπάρχουν  ψαροταβέρνες  που  επιλέγουν  να μην εφοδιάζουν με παράνομα αλιεύματα το μαγαζί τους. Το Νεράκι είναι μια  από τις περιοχές της Αττικής με πολλές ψαροταβέρνες.

Οι περιφέρειες και οι διευθύνσεις αλιείας, που έχουν την ευθύνη των ελέγχων στα καταστήματα,  παρά τις ενοχλήσεις μας,  δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να φρενάρουν την μαύρη αγορά και συναινούν σιωπηλά στον βιασμό του οικοσυστήματος. Μέσα σε 4 χρόνια   εντοπίστηκαν μόλις 8 περιπτώσεις παράνομης αλίευσης και διάθεσης πετροσωλήνων και πίνας.

Χαρακτηριστικό είναι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία, οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί. Μόνο για μια περίπτωση παράνομης αλίευσης πετροσωλήνων, υπεβλήθη φυλάκιση 4 ετών και πρόστιμο 350.000 ευρώ.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top