Οι τουρκικές προκλήσεις και ο κίνδυνος ατυχήματος-Τι αποκαλύπτει στο STAR στρατιωτικός αναλυτής

Αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης

Για τις τουρκικές προκλήσεις μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στον Παναγιώτη Στάθη, ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

«Σε ότι αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, το σενάριο για θερμό επεισόδιο θεωρώ ότι είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν δύο που θα συγκρουστούν. Η Τουρκία είναι αλήθεια ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί με δύο τρόπους: Ο ένας είναι οι έρευνες που κάνει το Μπαρμπαρός και ο άλλος είναι οι ασκήσεις που κάνουν οι τουρκικές φρεγάτες και τα τουρκικά αεροπλάνα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ούτε πολεμική αεροπορία, ούτε πολεμικό ναυτικό. Άρα θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να γίνει. 

Σίγουρα υπάρχει περίπτωση σύγκρουσης, αν ενεργοποιηθούν συμφωνίες που πιστεύω ότι υπάρχουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, για την προστασία της κυπριακής οικονομικής αποκλειστικής ζώνης. Εάν όμως γίνει αυτό, θα πρόκειται για έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή και όχι για ένα θερμό επεισόδιο.

Πιθανό είναι να δούμε επανάληψη του παιχνιδιού που παίχτηκε πριν από 4 χρόνια, δηλαδή, να έχουμε αντίδραση της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενδεχομένως των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε πρόκληση που σχεδιάζουν να κάνουν οι Τούρκοι σε κάποιοι πλοίο ή εξέδρα που θα υπάρχει στην περιοχή» σημείωσε ο κύριος Καλεντερίδης.

Στη συνέχεια, για το Αιγαίο πρόσθεσε: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» και η άσκηση «EFES» (σε όλο το Αιγαίο) γίνονταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εκεί, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος, επειδή φέτος είναι κάπως τεταμένα τα πράγματα. Γι' αυτό πιστεύω ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Πάντως, αυτή τη στιγμή σχεδιασμένο θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Άγκυρας δεν έχουμε στοιχεία ότι υπάρχει…»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top