Μόνο στο star.gr-Οι φοιτήτριες του ΑΠΘ που θα κατασκευάσουν σχολείο στην Γκάνα!

Γνωρίστε τις 24χρονες που μας έκαναν περήφανους μέσα από την συμμετοχή τους σε διεθνή διαγωνισμό

Οι φοιτήτριες  που θα κατασκευάσουν σχολείο στην Γκάνα

​Η Παναγιώτα Στεργιοπούλου (τελειόφοιτη αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ) και η Λήδα Λιούπη (πτυχιούχος αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ) είναι μόλις 24 ετών και κατάφεραν να κάνουν κάτι πολύ σημαντικό και αξιόλογο! Κάτι που μας κάνει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες!


κοριτσια.jpg
Η Παναγιώτα Στεργιοπούλου (από αριστερά προς δεξιά) και η Λήδα Λιούπη

Τι είναι αυτό;

Θα κατασκευάσουν μια σχολική αίθουσα στο χωριό Αμπετενίμ, 40 χιλιόμετρα από την πόλη Κουμάσι, στη Γκάνα, στην οποία παιδιά φτωχά, θα μάθουν γραφή και ανάγνωση!

χωριο.jpg
Tο αγροτικό χωριό Αμπετενίμ

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αγροτικό χωριό Αμπετενίμ υποφέρει από έλλειψη βασικών υποδομών, ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων, που απαρτίζουν την κοινότητα και τις γύρω αγροτικές περιοχές δεν είναι σε θέση να διαβάσει ή να γράψει αφού δεν έχει λάβει ούτε τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση.

Η Παναγιώτα και η Λήδα, κολλητές φίλες με τις ίδιες φιλανθρωπικές ανησυχίες, έλαβαν μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής ‘Ένα Σχολείο για την Γκάνα'(4th Earth Architecture Competition-School for Ghana) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα ‘Nka Foundation’ και απέσπασαν Εύφημο Μνεία για το σχέδιό τους!


2.jpg

 

2 (2).jpg


Η Παναγιώτα, μίλησε αποκλειστικά στο star.gr για αυτήν τους την μεγάλη επιτυχία.

«Η Nka Foundation θέλει να χτίσει ένα σχολικό συγκρότημα στην Γκάνα. Για το λόγο αυτό διοργάνωσε ένα διαγωνισμό ο οποίος διήρκησε δύο μήνες (Μάιος-Απρίλιος 2016). Σε αυτόν, πήραν μέρος επαγγελματίες αρχιτέκτονες ή φοιτητές αρχιτεκτονικής καταθέτοντας την πρότασή τους για υλοποίηση ενός μέρος του σχολικού συγκροτήματος. Αυτό μπορούσε να είναι μια σχολική αίθουσα, κοιτώνες κλπ. Εμείς διαλέξαμε να κάνουμε σχέδιο για σχολική αίθουσα. Έτσι δηλώσαμε συμμετοχή, στείλαμε την πρότασή μας και τον Ιούλιο μάθαμε πως πήραμε την 2η Εύφημο Μνεία. Συνολικά δόθηκαν τρία βραβεία και πέντε Τιμητικές Αναφορές», λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι τα δυο κορίτσια, διακρίθηκαν ανάμεσα σε 130 συμμετέχοντες και θα ταξιδέψουν μέχρι την Αφρική! Θα μείνουν τρεις μήνες στο Abetenim σε ξενώνες που παρέχει η Nka Foundation. Στο διάστημα αυτό θα βοηθήσουν να κατασκευαστεί η σχολική αίθουσα που εκείνες σχεδίασαν με πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπο.

«Παραδώσαμε μία πινακίδα Α1 με την αίθουσα που θα κατασκευάσουμε στην Γκάνα και κερδίσαμε! Ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε τον τρόπο σκέψης των κατοίκων της Γκάνα. Και αυτό γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που να συμβαδίζουν με το περιβάλλον της περιοχής, όπως για παράδειγμα μπαμπού, ξύλο και μπουκάλια. Επίσης έπρεπε να ενσωματώσουμε τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, τα παραδοσιακά μοτίβα ενώ προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα της κατασκευής», προσθέτει στο star.gr η Παναγιώτα.

Να σημειωθεί ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της σχεδιαστικής ομάδας, των εθελοντών και της τοπικής κοινότητας με τη μορφή workshop. Η ομάδα θα απαρτίζεται από περίπου 30 εθελοντές. Μάλιστα πολλοί από αυτούς θα είναι άπειροι. Για το λόγο αυτό τα κορίτσια θα δείξουν σε αυτούς λεπτομερώς πώς να κατασκευάσουν την αίθουσα για να κάνουν κι άλλες στο μέλλον.

11.jpg
Aναπαράσταση της σχολικής αίθουσας
 

Το κόστος συμμετοχής ανά εθελοντή είναι 400€ και καλύπτει τη χρηματοδότηση της κατασκευής (υλικά και ορισμένο εργατικό δυναμικό). Ωστόσο, η ομάδα του workshop προσπαθεί να μειώσει το κόστος των εθελοντών μέσω αναζήτησης χορηγιών και διοργάνωσης εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης.

10.jpg
 

Επίσης τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωθούν από χρηματοδότηση του κοινού (crowdfunding). Δηλαδή όσοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά στην ανέγερση της σχολικής αίθουσας στην Γκάνα της Αφρικής μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα https://schoolghana.wordpress.com αλλά και στον ιστόχωρo www.indiegogo.com.

Η κατασκευή της σχολικής αίθουσας θα υλοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2017.

13.jpg
 

H Nka Foundation δραστηριοποιείται από το 2005 στην Αφρική, με βασικό σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους και ομάδες για να δημιουργήσουν τοπικές και παγκόσμιες ανθρωπιστικές δραστηριότητες μέσω της χρήσης των τεχνών. Το 2009 ενσωματώθηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τους νόμους της Δημοκρατίας της Γκάνας ώστε να συνεχίσει το έργο της.

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια της 24χρονης Παναγιώτας;

«Αρχικά θα προσπαθήσω να αναζητήσω το μέλλον μου στην Ελλάδα μιας και την αγαπώ. Όμως δεν είμαι αισιόδοξη. Πιθανόν να χρειαστεί για ένα διάστημα να φύγω για το εξωτερικό, είτε για μεταπτυχιακό είτε για πρακτική, είτε για δουλειά. Ότι δεν μπορούμε να βρούμε εδώ στη χώρα μας δηλαδή», μας αναφέρει.

Πόσο κρίμα είναι άραγε τέτοια μυαλά να γεννιούνται στη χώρα μας, να προσφέρουν στην ανθρωπότητα και να αναγκάζονται να μεταναστεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους ή εν πάσει περιπτώση για να έχουν μια ζωή που τους αξίζει;

*Ακούστε ένα απόσπασμα όσων είπε στο star.gr η Παναγιώτα Στεργιοπούλου.

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top