Σήμερα η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος- Τι την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του χρόνου

Το ολόγιομο φεγγάρι θα μαγέψει απόψε τον ελληνικό ουρανό

​Έχει χιλιοτραγουδηθεί, εκπέμπει ερωτισμό, ρομαντισμό… και μαγεύει τους λάτρεις των άστρων. Το αυγουστιάτικο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνιση του απόψε… και θα μαγέψει για ακόμη ένα καλοκαίρι με το χρώμα του και την «ψευδαίσθηση» της εγγύτητάς του σε μας.

99868.jpg

Ποια η επιστημονική άποψη για την Πανσέληνο

Η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από τη Γη, δείχνει την πλευρά της, που φωτίζεται από τον Ήλιο, και φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος. Αυτό που βλέπουμε εμείς ως Πανσέληνο.

Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη.

99846.jpg
Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι κάνει όμως την Πανσέληνο του Αυγούστου να ξεχωρίζει
Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Το διαφορετικό, δικό της χρώμα. Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της.
Όπως είπε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Αναστάσιος Δαπέργολας στο ΑΠΕ, «η Σελήνη τον Αύγουστο, όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο».
99857.jpg
Όσο για την αίσθηση ότι το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο, ο κ. Δαπέργολας εξηγεί ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τόξο που διαγράφει η Σελήνη είναι μικρότερο και πιο κοντά στον ορίζοντα, οπότε μας φαίνεται πιο μεγάλο, αν και στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, η Σελήνη το καλοκαίρι έχει μικρότερη φυσική διάμετρο απ' ότι τον χειμώνα.

«Ένας άλλος λόγος είναι ότι το καλοκαίρι ο ουρανός είναι πιο καθαρός, οι άνθρωποι βρίσκονται στην εξοχή ή στα μπαλκόνια τους με πιο χαλαρή διάθεση και παρατηρούν την πορεία του φεγγαριού στον ουρανό και το συγκρίνουν με ανθρώπινα κατασκευάσματα θαυμάζοντας το μεγαλείο της Δημιουργίας» σημειώνει.

Για τους λάτρεις της αστρολογίας…
Έτσι πληροφοριακά, για όσους αναγνώστες θέλουν και μια «αστρολογική» πινελιά για την Πανσέληνο, το ολόγιομο φεγγάρι σχηματίζεται στην 25η μοίρα του Υδροχόου. Επηρεάζει τα ζώδια του σταθερού σταυρού, δηλαδή Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς και Υδροχόους, κυρίως τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο του ζωδίου τους.
99864.jpg
Η επιθυμία να αλλάξουμε οτιδήποτε μας δεσμεύει και στέκεται τροχοπέδη στην εξέλιξή μας αλλά και στα θέλω μας γίνεται έντονη…με τον έρωτα να γίνεται παράλληλα αυτές τις μέρες πηγή ενέργειας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top