ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ!Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χίο-Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από την πύρινη κόλαση

Σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων-Εκτάκτως στο νησί ο Αποστόλου

ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ!Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χίο-Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από την πύρινη κόλαση

​Θλίψη, αγωνία, φόβος και στενοχώρια επικρατούν στην Χίο. Οι νησιώτες βλέπουν εδώ και πολλές ώρες τον τόπο τους να παραδίνεται στις φλόγες και κάνουν ότι μπορούν για να γλιτώσουν τα δάση, τα χωράφια, τα προϊόντα και τις περιουσίες τους.

Η ανεξέλεγκτη και ενισχυόμενη διαρκώς από τους ανέμους μεγάλη πυ��καγιά δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμα της. Από τις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας καπνοί και φλόγες «πνίγουν» το νησί.

dsc00590_0.jpg

dsc_0424.jpg

Τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά... Εστίες καίνε περιμετρικά στο νησί. Από το Λιθί, μέχρι το Πυργί και από τα Μεστά που είναι στην δυτική πλευρά μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Συκούσης στα ανατολικά του νησιού.

bb.jpg

Σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων

Εκτός από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και τους κατοίκους, που προσπαθούν με ότι μέσα έχουν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα, στις προσπάθειες κατάσβεσης συμβάλουν και δυνάμεις του στρατού.

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων, όπως γίνεται κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις. Στη Χίο έφτασαν με C-130 στελέχη από Πολεμική Αεροπορία, Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό καθώς και 20 άτομα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

dsc00595_0.jpg

dsc00636_0.jpg

Αναλυτικότερα, στην Χίο επιχειρούν 38 πυροσβέστες,16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές, 102 στρατιώτες, 15 οχήματα ΟΤΑ, 6 βυτιοφόρα, 2 εκσκαφείς, 6 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Αν και μέχρι πριν λίγη ώρα, στην περιοχή επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη, τα δύο καναντέρ σταμάτησαν, καθώς λόγω των έντονων ανέμων δεν μπορούσαν να κάνουν προσθαλάσσωση.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χίος - Πυροσβεστικές δυνάμεις από Αθήνα, Μακεδονία και Θεσσαλία φτάνουν στο νησί

Στο νησί, που όπως σας έχει μεταδώσει ήδη το star.gr, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καταφθάνουν το βράδυ της Δευτέρας με το πλοίο Αριάδνη και άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Ο φόβος της πυρκαγιάς έχει κυριεύσει κατοίκους και τουρίστες, ξυπνώντας σε πολλούς τις μνήμες της ασύλληπτης πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012, όταν η φωτιά κατέστρεψε πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου και περιουσίες.

dsc00622_0.jpg

me.jpg

Εγκαταλείφθηκε το Hotspot της ΒΙ.ΑΛ

Το προσωπικό του Hotspot της ΒΙ.ΑΛ, βλέποντας την φωτιά να αγριεύει, εγκατέλειψε το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή από την Αστυνομία. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα politischios.gr, το προσωπικό επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας.

Εκτάκτως στο νησί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ, στην Χίο μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου για τις ζημιές από την πυρκαγιά συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Ο Υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσουν την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

ΦΩΤΟ Politischios

Δείτε επίσης:

ΚΑΙΓΕΤΑΙ η Χίος! Συναγερμός από τα ξημερώματα στο νησί- Εκκενώθηκαν χωριά Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top