Τους πρόσφυγες στην Λέσβο επισκέφθηκαν η Βασίλισσα Ράνια και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

Τους πρόσφυγες στην Λέσβο επισκέφθηκαν η Βασίλισσα Ράνια και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

​Την Μυτιλήνη και τους προσφυγικούς καταυλισμούς επισκέφθηκαν η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στο περιθώριο της επίσκεψης και στην προκαθορισμένη ιδιωτική συνάντησή τους, οι δύο κυρίες, που συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια σε διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα, αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας τους με σκοπό την ανακούφιση των προσφύγων.

Στο πλαίσι�� της επίσκεψής της η Βασίλισσα Ράνια συναντήθηκε με οικογένειες Σύριων και Αφγανών και άκουσε τις ιστορίες τους, ενώ είχε συνάντηση και με τις γυναίκες του καταυλισμού. Ιδιαίτερα τρυφερή ήταν με τα προσφυγόπουλα τα οποία της χάρισαν ζωγραφιές που είχαν φτιάξει.

«Από τις ιστορίες που άκουσα σήμερα και από τη συνάντηση με πολλούς από τους πρόσφυγες, νομίζω ότι είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς πραγματικά το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης εάν δεν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική κυβέρνηση όπως και τους Έλληνες που παρά τα τελευταία έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης έδειξαν αξιοσημείωτη καλοσύνη και συμπόνια για τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορά τους» είπε χαρακτηριστικά η Βασίλισσα Ράνια.

Η Βασίλισσα της Ιορδανίας, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα λέγοντας πως δεν μπορεί η Ελλάδα, να είναι ο τελευταίος σταθμός και η προσφυγική κρίση δεν είναι κρίση συνόρων αλλά ανθρώπινη.

«Μας υπενθυμίζει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι μόνο ένας αριθμός. Είναι άνθρωποι όπως εγώ κι εσείς. Μόνο που έχουν βιώσει ανείπωτο πόνο και έχουν εμπειρίες απίστευτης τραγωδίας και ταλαιπωρίας», τόνισε ακόμα.

Η Βασίλισσα Ράνια συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες, ενώ είχε ιδιωτική προκαθορισμένη συνάντηση με την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία επίσης επισκέφθηκε τόσο τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όσο και τον καταυλισμό της Μόρια τον οποίο στηρίζει στο πλαίσιο του προγράμματος WE CARE.

H Βασίλισσα Ράνια και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργάζονται σε διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα.

Τόσο η Βασίλισσα Ράνια όσο και η κυρία Βαρδινογιάννη εξήραν τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι, έχουν επιδείξει βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους πρόσφυγες.

Συμφώνησαν μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική διεθνής αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από όλα τα κράτη και δίκαιη κατανομή των βαρών καθώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να το υποστεί μία μόνο χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top