Πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ: «Χτυπούσαν μητέρα όταν έκλαιγε το μωρό της!»

Οι στρατιώτες τούς έλεγαν «Θα σας βγάλουμε από δω όπως τους αρουραίους»

​Την απίστευτη ταλαιπωρία που πέρασαν, μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους τη Δευτέρα να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, περιέγραψαν οι πρόσφυγες, που επέστρεψαν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν «πραγματικό μαρτύριο» το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.

Ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία είναι ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και έζησε αυτό το μαρτύριο, μαζί με άλλους πρόσφυγες.

αρχείο λήψης (2).jpg

24χρονος Xάλεντ: «Νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο»

«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάλεντ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του για να μάθει, όπως τονίζει, ο κόσμος τι πέρασε αλλά δεν θέλει να δείξει δημόσια το πρόσωπό του γιατί φοβάται για τους δικούς του ανθρώπους, που έχουν μείνει πίσω στη Συρία.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούμε. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ' ένα χω��ιό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή ��αιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», τονίζει.

Στο σημείο όπου τους πήγαν υπήρχε φράχτης, λέει ο Χάλεντ και υποστηρίζει πως οι στρατιώτες έκαναν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω από εκεί στο ελληνικό έδαφος. Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

αρχείο λήψης (1).jpg
29χρονος Μοχάμεντ: «Έκλαιγε ένα μωρό και χτυπούσαν τη μητέρα λέγοντάς της να το κάνει να σταματήσει»
«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας […] Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει» λέει και προσθέτει:
«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. Άλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε. Επί τέσσερις ώρες δεν ήξερα ποιο ήταν το μέλλον μου».
«Θα σας βγάλουμε από εδώ ό��ως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα έτσι θα βγείτε!»
Ύστερα απ' αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ' όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.
«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.
Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ. «Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής- που έχουμε καταγράψει εμείς», ανέφερε η κ. Γκαρανέ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top