Σκανδαλάρα! Διευθύντρια του ΓΛΚ χάρισε τρελά εκατομμύρια σε επιχειρηματίες

Διώκεται για κακούργημα-Όλες οι λεπτομέρειες του colpo grosso της κρατικής λειτουργού

Για τεράστιο σκάνδαλο, με αντικείμενο χορηγήσεις εγγυήσεων εκατομμυρίων ευρώ, κατηγορείται διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία παραπέμπεται για κακούργημα μαζί με έναν υπάλληλο και 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, μετά την αποκάλυψη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι χορηγήθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων, γιατί είχαν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανεικών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγήθηκαν εγγυήσεις ακόμα και χωρίς την αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία! Σύμφωνα με την έρευνα, η πρακτική αυτή ήταν αφενός εκτός νόμου και αφετέρου επέφερε μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.
Η έρευνα που έφερε στο φως τις έκνομες ενέργειες μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε συγκεκριμένα με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.
Έτσι απαγγέλθηκαν κατηγορίες:
-σε βάρος της διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
-του υπαλλήλου που την συνέδραμε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ειδικού νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου,
-των 57 επιχειρηματιών της Βορείου Ελλαδος που ωφελήθηκαν, για ηθική αυτουργία στην πράξη.
Σε χρόνο-ρεκόρ και χωρίς αίτηση η έγκριση των εγγυήσεων!

Όλα ξεκίνησαν το 2006 με την ψήφιση ειδικού νόμου που έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για τη στήριξη επιχειρηματιών και εταιρειών που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες. Προϋπόθεση για την χορήγηση της εγγυήσεως ήταν να ��ποβληθεί αίτηση από την εταιρία η οποία θα εξεταστεί από 11μελές Συμβούλιο.
Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν όμως ότι η διευθύντρια σε 30 ημέρες, χωρίς να εισαγάγει τις αιτήσεις για έλεγχο στο 11μελές Συμβούλιο, τις έκανε δεκτές. Ορισμένες φορές μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπήρχε καν αίτηση.

Κατά 1,2 εκ. ευρώ έχει ήδη ζημιωθεί το Δημόσιο!

Τελικά, χορήγησε εγγυήσεις του ελληνικό Δημόσιο ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ, ενώ το Δημόσιο ήδη πλήρωσε για αυτές τις εγγυήσεις που κ��τέπεσαν 1.201.429 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν λήξει, καθώς τρέχουν ως το τέλος του 2016!
Την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση θα αναλάβει αρμόδιος ανακριτής.
​​​​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top