SOS: Τι αλλάζει σε 100 & 12 δόσεις – Ποιοι και πότε θα χάνουν τις ρυθμίσεις

Αλαλούμ στις δόσεις… για τη δόση των 10+2 δισ. ευρώ - Πρ. ανάρτηση: 16.05

SOS: Τι αλλάζει σε 100 & 12 δόσεις – Ποιοι και πότε θα χάνουν τις ρυθμίσεις

Νέο και πιο αυστηρό πλαίσιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή.

Μέχρι σήμερα, ο οφειλέτης έχανε τη ρύθμιση εάν δεν εξοφλούσε το χρέος του εντός 30 ημερών από τη στιγμή που του κοινοποιούταν η σχετική ειδοποίηση. Η νέα διάταξη, ωστόσο, προβλέπει σταδιακή μείωση της προθεσμίας στις 20 μέρες τον Ιούνιο του 2016 και στις 10 μέρες τον Ιανουάριο του 2017.

«Οι δανειστές ήθελαν μικρότερη διορία, ενώ εμείς τονίζαμε ότι είναι καλή η διορία των 30 ημερών. Τελικά έγινε ένας συμβιβασμός για τις 30 μέρες αλλά σταδιακά -καθώς φεύγουμε από την κρίση και αποκαθίσταται η ρευστότητα- θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο και θα ζητάμε από τους οφειλέτες να είναι πιο συνεπείς» διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι δανειστές ήθελαν να χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων κάποιος ακόμη και αν καθυστερούσε την πληρωμή κάποιας άλλης υποχρεώσης, πχ. ΕΝΦΙΑ, και όχι απλά μιας δόσης της ρύθμισης!

Τι συμφωνήθηκε για τις 12 δόσεις και τα χρέη στο Δημόσιο που δεν είναι ληξιπρόθεσμα

Αναφορικά με τις 12 δόσεις, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι οι δανειστές ζητούσαν να μην μπορεί κάποιος οφειλέτης να μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση εάν είναι ήδη και σε άλλη ρύθμιση (πχ. τις 100 δόσεις).

«Διαφωνήσαμε και είπαμε να γίνει ένας συμβιβασμός ώστε και έσοδα να έχουμε αλλά και να μπορεί ο κόσμος να πληρώνει. Έτσι, συμφωνήσαμε ότι θα μπορεί να μπει και στη ρύθμιση των 12 δόσεων και κάποιος που είναι στις 100 δόσεις, εάν όμως το συζητήσει έγκαιρα με τις αρχές» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι όσοι οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που ΔΕΝ έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα και ήδη έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις, θα μπορούν -εάν κάνουν έγκαιρα αίτηση- να μπουν στην ρύθμιση των 12 δόσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top