ΣτΕ: Συνταγματική η διάταξη για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Απέρριψε την προσφυγή μίας υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

​Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο μπορεί να δει δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της παύσης στην περίπτωση που η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες. Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (3369/2015) κρίνοντας συνταγματική την σχετική διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα.

Το θέμα εξετάστηκε από το ΣτΕ με αφορμή προσφυγή υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην οποία είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης για τα παραπτώματα "της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων".

Η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση . Στη συνέχεια ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος τον Υπαλληλικό Κώδικα (νόμος 3528/2007) και συγκεκριμένα το άρθρο 142 που προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα κατάθεσης, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

Τελικά η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top