Διέκοψαν τη φοίτηση του Νίκου Ρωμανού

Σύμφωνα με καταγγελία των συντρόφων του

Κενό γράμμα παραμένει, όπως καταγγέλλεται , η τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 , μετά από πολυήμερη απεργία πείν��ς του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να μεταβαίνει και υπόδικος κρατούμενος με βραχιολάκι και να παρακολουθεί πρόγραμμα σπουδών.

Ο νεαρός που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβενδό και κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, εισήχθη μέσω πανελληνίων εξετάσεων στα ΤΕΙ Αιγάλεω, κατήλθε σε πολυήμερη απεργία πείνας η οποία διακόπηκε μετά την ψήφιση τροπολογίας που επέτρεπε και σε υπόδικούς να παρακολουθούν με βραχιολάκια μαθήματα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όμως από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας με την οποία θα ορίζονται οι προϋποθέσεις της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι στους κρατούμενους φοιτητές, με αποτέλεσμα ουσιαστικά ο νόμος να είναι ανεφάρμοστος. Ο Νίκος Ρωμανός πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για την χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι.

Το Συμβούλιο των Φυλακών καθώς δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ ζήτησε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς την γνωμοδότηση του ειδικού εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτύχη Νικόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής λόγω αυτού του νομοθετικού κενού εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού και πλέον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού.

Με αφορμή την αρνητική γνώμη ανακριτή, σε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση κ��ατουμένου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top