Βίντεο: Με τον φόβο νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Ηπείρου

Ιντερνετική πλατφόρμα προειδοποιεί αν τα ποτάμια θα υπερχειλίσουν

Βίντεο: Με τον φόβο νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Ηπείρου
​Σπίτια πλημμυρισμένα .....κατεστραμμένες καλλιέργειες και πολίτες που ζουν ακόμη σε ξενοδοχεία. Αυτή είναι η εικόνα ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πριν από ένα μήνα τους 4 νομούς της Ηπείρου. Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών πρέπει να γίνουν γρήγορα λένε οι υπεύθυνοι για να μην ζήσουν ξανά τον υδάτινο εφιάλτη οι πολίτες, με το κόστος αυτών να ανέρχεται στα 61 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Άρτα και τα έργα που πρέπει να γίνουν στο νομό αγγίζουν τα 22,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα στη Θεσπρωτία κοστολογούνται στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ στα Ιωάννινα τα 21,5 εκατομμύρια και στην Πρέβεζα τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα είναι κυρίως αντιπλημμυρικά ενώ στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια ιντερνετική πλατφόρμα που προειδοποιεί αν τα ποτάμια θα υπερχειλίσουν. Οι πρώτοι αισθητήρες έχουν ήδη τοποθετηθεί στο Γαλλικό Ποταμό στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό να μετρούν την στάθμη του νερού και να χτυπούν καμπανάκι όταν αυτή ανεβαίνει.

Το πρόγραμμα είναι ακόμη πιλοτικό και έχει ως σκοπό στο μέλλον η πλατφόρμα να τοποθετηθεί και σε άλλα ποτάμια της Ελλάδας για να γίνεται έγκαιρη επέμβαση των αρχών όταν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top