ΠΡΟΣΟΧΗ: η αιθαλομίχλη φέτος «ΧΤΥΠΗΣΕ» ΝΩΡΙΤΕΡΑ! Καμπανάκι για τους κατοίκους της Αθήνας!

ΔΕΙΤΕ σε ποιες περιοχές είναι πιο έντονο το φαινόμενο

​«Καμπανάκι» για την υγεία των κατοίκων της Αθήνας έχει χτυπήσει από τους επιστήμονες λόγω του νέφους της αιθαλομίχλης, το οποίο φέτος θα «χτυπήσει» έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια!

Σύμφωνα με το διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Ευάγγελο Γερασόπουλο, τα πρώτα ίχνη του νέφους έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Θησείου στις 17, 18, 29 και 30 Νο��μβρίου.

Πέρσι και πρόπερσι το νέφος αιθαλομίχλης μας απασχόλησε από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο Θησείο ήταν κοντά ή και παραπάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και το βράδυ αυξάνονταν σε επίπεδα από 100-140 μικρογραμμάρια.

20162995________limghandler.jpg
Μέσα σε αυτά τα όρια, εξηγούν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου διαπιστώθηκαν και πάλι αυξημένες συγκεντρώσεις του «μαύρου άνθρακα».

Πρόκειται για αιωρούμενα σωματίδια ιδιαίτερα επικίνδυνα, χαρακτηριστικά της καύσης ξυλείας, που ξεπέρασαν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβι��ό μέτρο αέρα.

Οι ανησυχίες αφορούν τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, που είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι επίσημες μετρήσεις αφορούν τα PM 10. Όταν έχουμε αιθαλομίχλη τότε μέσα σε αυτά περιέχονται κατά 90% τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα PM 2,5.

Τα όρια που έχουν θεσπιστεί τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για τα PM 2,5 είναι πολύ μικρότερα (25 και 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε σχέση με το όριο για τα PM 10.

Έτσι ακόμα και με τις προαναφερόμενες τιμές για το Νοέμβριο, χτυπάει καμπανάκι για την υγεία των κατοίκων της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) του ΥΠΕΚΑ η μέση 24ωρη τιμή σήμερα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ10 ήταν 67 μg/ m3 στο σταθμό Λυκόβρυσης και 76 μg/ m3 στο σταθμό Αριστοτέλους (με οριακή τιμή τα 50 μg/ m3).

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την έκταση που πήρε πέρυσι τα προβλήματα της αιθαλομίχλης, μετρήσεις μικροσωματιδίων στην Αττική γίνονται μόλις σε τρεις σταθμούς (Λυκόβρυσης, Αριστοτέλους, Αγίας Παρασκευής).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top