Εξετάζουν το ελάχιστο όριο ύψους 1,70 μ. για την πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ

Το ΣτΕ εντόπισε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών

Εξετάζουν το ελάχιστο όριο ύψους 1,70 μ. για την πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ

Το Συμβούλιο Επικρατείας βρήκε διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συγκεκριμένα επισημάνθηκαν αντισυνταγματικότητες στις διαδικασίες πρόσβασής τους στο επάγγελμα, με αφορμή προσφυγές υποψηφίων για την είσοδό τους στην ΕΛ.ΑΣ και στο σώμα των ειδικών φρουρών.

Με αφορμή μια υπόθεση που δίχασε το Γ' τμήμα, εντοπίστηκαν αντισυνταγματικότητες στη διάταξη που προβλέπει το ίδιο ελάχιστο όριο ύψους, 1,70 μ., ως κριτήριο για την πρόσληψη ανδρών και γυναικών στην Αστυνομία. Δεδομένου ότι μόνο το 19% του γυναικείου πληθυσμού διαθέτει το συγκεκριμένο ανάστημα, το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών αποκλείεται αυτόματα από την πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ. (Μελέτες έχουν δείξει ότι το 81% του γυναικείου πληθυσμού διαθέτει ύψος κάτω από 1,70 μ. και μόνο το 19% άνω του 1,70 μ.)

Παράλληλα, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον ν. 2734/99 που απέκλειε την πρόσληψη γυναικών ως ειδικών φρουρών. Ο αποκλεισμός καταργήθηκε λίγα χρόνια αργότερα (ν. 3181/03) και η πρώτη γυναίκα που προσέφυγε το 2000 στη Δικαιοσύνη, δικαιώθηκε με αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας μετά από 14 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top