ΚΟΜΠΙΝΑ: ΓΝΩΣΤΟΙ επιχειρηματίες της νύχτας έστηναν εταιρείες-μαϊμού γλιτώνοντας εισφορές!

Κόστισε στο ΙΚΑ και σε άλλους φορείς ΔΕΚΑΔΕΣ εκατομμύρια ευρώ

​Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη της Οικονομικής Αστυνομίας για μια απίστευτη κομπίνα, η οποία αφορούσε εικονικές ασφαλίσεις, που κόστισε στο ΙΚΑ και σε άλλους φορείς του Δημοσίου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Συγκεκριμένα, γνωστοί επιχειρηματίες από το χώρο της διασκέδασης και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων κατηγορούνται ότι έστηναν εταιρείες- βιτρίνες και έκαναν εικονικές ασφαλίσεις των εργαζομένων τους, γλιτώνοντας τις εισφορές.

Έως τώρα έχει διαπιστωθεί ότι οι οφειλές των εικονικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ΙΚΑ οφείλονται τουλάχιστον 5.200.000 ευρώ από τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές που αφορούν ΦΠΑ, Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων, φόρο εισοδήματος κ.λπ., ανέρχονται τουλάχιστον σε 5 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, οι αρχές εκτιμούν ότι οι πραγματικές οφειλές και το μέγεθος της φοροδιαφυγής, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 11 ανδρών και πέντε γυναικών, από 34 έως 76 ετών, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ΄επαγγελμα ή κατά συνήθεια, της νομο��εσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομοθεσίας περί επιβολής κυρώσεων κατά των καθυστερούντων την καταβολή και την απόδοση εισφορών σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, οι συγκεκριμένοι από το 2005 έως το 2012 είχαν συστήσει και λειτουργούσαν περισσότερες από 12 επιχειρήσεις-βιτρίνες, οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψής τους έκαναν εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, αλλά και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου (ΔΟΥ κ.λπ.), ενώ οι εμπλεκόμενοι είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό, που οι ίδιοι απασχολούσαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου σε μία από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ο οποίος αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το 2003 έως και το 2010, ασφαλίστηκε στην πραγματικότητα μόνο για έξι μήνες το 2006 και για επτά το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα φερόταν εικονικά ασφαλισμένος διαδοχικά στις εταιρείες «μαϊμού».

Μάλιστα, θέση-κλειδί στην υπόθεση κατείχαν οι λογιστές που σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες των πραγματικών επιχειρήσεων, έκαναν τις εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού, με το αζημίωτο φυσικά, καθώς έπαιρναν ποσοστό από τα κέρδη.

Για τις εικονικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνταν «αχ��ράνθρωποι» ως διαχειριστές- και κατά συνέπεια νομικά υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών- με αποτέλεσμα να εμφανίζονται για αυτό το ρόλο υπερήλικοι, ή καταζητούμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός εκ των κατηγορουμένων, ενός 38χρονου υπηκόου Κύπρου, με άγνωστο τόπο διαμονής και σωρεία ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων για οικονομικά αδικήματα να εκκρεμούν εις βάρος του.

Δεν είναι ο μόνος από τους κατηγορούμενους που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές.

Για παράδειγμα, ένας 48χρονος είχε υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ για λογαριασμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες, τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει και το 2009 και είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Στο σπίτι του βρέθηκε ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τον οποίο διαπιστώθηκε η σύνδεσή του με τις εικονικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εγγράφων που πιστοποιούν την παράνομη δράση του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top