Παπαζάχος: «Δεν αποκλείεται να γίνε�� σεισμός της τάξης των 7 Ριχτερ»

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά το νέο χτύπημα του εγκέλαδου στην Κεφαλονιά

Παπαζάχος: «Δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός της τάξης των 7 Ριχτερ»

«Όλη η περιοχή είναι μια περιοχή ιδιαίτερα υψηλού σεισμικού δυναμικού και όταν μια τέτοια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση, δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να είμαστε καθησυχαστικοί. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ειδικά τώρα» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μ. Σκορδύλης και πρόσθεσε πως «από την ημέρα που εκδηλώθηκε ο πρώτος μεγάλος σεισμός έχουμε μελετήσει 600-700 σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή και είναι από 2,5 Ρίχτερ και πάνω».

«Ας μην ασχολούμαστε τόσο με τα ρίχτερ όσο με την επίδραση που έχει ο σεισμός στις κατασκευές. Ο σεισμός ήταν πανίσχυρος και δριμύς. Θαύμασα την αντοχή του κτηρίου στο οποίο ήμουν» ανέφερε ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Π. Καρύδης.

Ότι δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός της τάξεως των 7 Ριχτερ σημείωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωφυσικής κ. Παπαζάχος ξεκαθαρίζοντας πως δεν ξέρουμε πότε μπορεί να εκδηλωθεί ενώ συνέστησε σε όσους έχουν σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές να μην μπουν μεσα.


«Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν. Το ξενοδοχείο στο οποίο ήμουν στην Κεφαλονιά παραλίγο να καταρρεύσει. Είδαμε να πέφτουν μικρά και μεγάλα, αντικείμενα ενώ δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος. Κρατιόμουν από τους τοίχους.», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ενώ έκανε λόγο για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν σε διαφορετικό σημείο του ίδιου ρήγματος.

«Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού είναι διαφορετικό από το πρώτο. Το ρήγμα συμπεριφέρεται περίεργα» πρόσθεσε.

«Στα πλαίσια του φυσικού είναι η μετασεισμική ακολουθία» σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

«Εδώ και κάποιες μέρες έχουμε μια διέγερση του ρήγματος. Υπήρχε όμως ένα τμήμα στη μέση του ιδίου ρήγματος που δεν είχε καθόλου σεισμούς. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα έσπαγε. Έτσι λοιπόν αυτό το κομμάτι έσπασε και έδωσε αυτά τα 5,7 ριχτερ. Ήταν ένας καθαρά μετασεισμός στο ίδιο ρήγμα. Δεν έχουμε ενεργοποίηση άλλου ρήγματος και δεν πρέπει να κινδυνολογούμε λέγοντας πως θα κάνει σεισμό της τάξης των 7 Ριχτερ. Συμφωνώ με τον κύριο Παπαζάχο πως επειδή η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς μπορεί να ξαναδώσει αλλά σε βάθος χρόνου» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top