Μίζα εκατομμυρίων ζητούσαν εκβιάζοντας επιχειρηματία υπάλληλοι ΣΔΟΕ

Λειτουργούσαν σαν μαφία

Σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής και υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στην απόπειρα εκβιασμού 38χρονης ιδιοκτήτριας εταιρείας εμπορίας πολύτιμων μετάλλων με έδρα το Σύνταγμα προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η 38χρονη εξάλλου έχει ήδη από τον Οκτώβριο έρθει σε επαφή με ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι την προέτρεψαν να καταγγείλει τη δράση των επίορκων υπαλλήλων στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί ο προϊστάμενος τμήματος ειδικών φόρων του ΣΔΟΕ, δύο δικηγόροι, ένας αστυνομικός και ένας ιδιώτης.

Η πρώτη ένορκη κατάθεση της 38χρονης δόθηκε την 8η Νοεμβρίου, αρκετές ημέρες πριν η αστυνομική έρευνα αποκαλύψει εμπλοκή του τμηματάρχη του ΣΔΟΕ και των δύο δικηγόρων στην υπόθεση. Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας είχε, τότε, καταγγείλει ότι προκειμένου να της επιστραφεί ΦΠΑ ύψους 3,8 εκατ. ευρώ που της οφειλόταν, θα έπρεπε να καταβάλει το 13% του επιστρεφόμενου ποσού ως «γρηγορόσημο» σε υπαλλήλους του υπουργείου που θα αναλάμβαναν να προωθήσουν τον φάκελό της. Η διαπραγμάτευση θα γινόταν μέσω ανώνυμης εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων. Στην επίμαχη κατάθεσή της η 38χρονη είχε υποστηρίξει: «Τα χρήματα αυτά, δηλαδή το 13% προοριζόταν για υπάλληλο ή υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (...) για τον υπάλληλο που θα προωθούσε τον φάκελο στον υπουργό (...) τα χρήματα έπρεπε να τα δώσω μέσα σε μαύρες σακούλες». Στην ίδια κατάθεση η 38χρονη κατήγγειλε πως «έχω γίνει δέκτης απειλών ότι επίκειται έλεγχος της επιχείρησής μου από το ΣΔΟΕ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη κάθε πιθανότητα επιστροφής ΦΠΑ».

Πράγματι, τέσσερις ημέρες αργότερα, την 12η Νοεμβρίου κλιμάκιο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ (πρόκειται για τρεις υφιστάμενους του κατηγορούμενου τμηματάρχη) μετέβη για έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας. Σε νεότερη κατάθεσή της στην ΕΛ.ΑΣ. (15 Νοεμβρίου) η καταγγέλλουσα είχε περιγράψει τα εξής: «Γύρω στις 9.30 π.μ. προσήλθε στο γραφείο μου τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ για έλεγχο. Περίπου στις 12 το μεσημέρι λάβαμε συγχαρητήρια από τους υπαλλήλους του κλιμακίου, πλην όμως στη συνέχεια άρχισαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους τους, έπειτα από τις οποίες άρχισαν επισημάνσεις για παρανομίες που διαπιστώνονταν.

Στις 2 μ.μ. μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα, διότι είχαμε διακινήσει περίπου 500 κιλά ασήμι και 168 κιλά χρυσό χωρίς παραστα��ικά. Τελικά, περί ώρα 7.30 - 8 μ.μ. ήρθε στην επιχείρηση ο προϊστάμενος των υπολοίπων (σ.σ. αναφέρεται στον κατηγορούμενο υπάλληλο του ΣΔΟΕ), που απαίτησε απ’ αυτούς να τελειώνουν τον έλεγχο και να μου κατασχέσουν 16 κιλά χρυσού».

Σε νεότερη κατάθεσή της, η επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι μετά τη διενέργεια του ελέγχου δέχτηκε πρόταση από τον δικηγόρο της (πρόκειται για τον 50χρονο κατηγορούμενο Στ. Κ.) να καταβάλει 500.000 ευρώ στον τμηματάρχη του ΣΔΟΕ προκειμένου να «τακτοποιηθεί» το θέμα που είχε ανακύψει. «Τα χρήματα», αναφέρει σε κατάθεσή της η 38χρονη, «μου είπε ότι προορίζονται για τον... (σ.σ. αναφέρει το όνομα του κατηγορούμενου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ) και έναν ακόμα ανώτερό του». Από υποκλαπείσα συνομιλία του 50χρονου δικηγόρου Στ. Κ. με την 38χρον�� στα γραφεία της εταιρείας της στο Σύνταγμα προκύπτει ότι ο Στ. Κ. την προτρέπει να καταβάλει το προσυμφωνημένο ποσό, λέγοντάς της ότι «θα έχεις την προστασία της υπηρεσίας, θα σου φέρνουν τους τζίρους που θέλεις ή παραπάνω τζίρους με έλεγχο και χωρίς κανένα πρόβλημα». Την ενημερώνει επίσης ότι μετά την καταβολή των χρημάτων θα μπορούσε να πάρει πίσω τα 16 κιλά χρυσού που είχαν δεσμευθεί καθώς και τη σφραγίδα της επιχείρησης.

Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα συνομιλίας μεταξύ των δύο. Στ. Κ: «Εχουμε δύο μέρες καιρό για να μάθεις». 38χρονη: «Και πώς θέλουν να τους τα δώσουμε;». Στ. Κ. «Cash, τα παίρνω εγώ και τους τα πάω». 38χρονη: «Πρέπει να έχεις τους Ελβετούς στην παράδοση ή εμένα;». Στ. Κ.: «Κανέναν δεν θα έχω, δεν θέλουν να τους δει κανένας».
Σύμφωνα με τη δικογραφία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η «προθεσμία δύο ημερών» από τον τμηματάρχη του ΣΔΟΕ στην 38χρονη δήθεν για να συγκεντρώσει τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα αποτελούσε «το συνθηματικό που θα σήμαινε ότι όλα ήταν κανονισμένα για τη συναλλαγή».

Ελεγχος για ξέπλυμα

Το περιεχόμενο των συνομιλιών που υπεκλάπησαν κατά τις συναντήσεις της 38χρονης με υπαλλήλους και τον κατηγορούμενο τμηματάρχη του ΣΔΟΕ δεν αποκαλύπτει αξιόμεμπτες αναφορές ή πράξεις. Επιπλέον, από το περιβάλλον των κατηγορουμένων αφήνεται να εννοηθεί ότι η 38χρονη προέβη στις καταγγελίες, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει φορολογική ασυλία βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2007. Οι ίδιες πηγές αποδί��ουν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στις ομολογουμένως εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας που μέσα σε 8 μήνες πραγματοποίησε τζίρο 22 εκατ. ευρώ!

Για το ποσό αυτό μάλιστα φέρεται πράγματι να διενεργείται έλεγχος τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από την Αρχή για το Ξέπλυμα. Ο δεύτερος δικηγόρος, ο 62χρονος Γ.Α., φέρεται να βρέθηκε αναμεμειγμένος στην υπόθεση, καθώς με τη μεσολάβησή του ήρθαν σε επαφή ο 50χρονος δικηγόρος Στ.Κ. και ο 38χρονος ιδιώτης Π.Μπ., που θα αναλάμβανε χρέη «μεσάζοντα» προς τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Ολοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ορισμένοι από αυτούς με χρηματικές εγγυήσεις 200.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top