"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει την σύμβαση για εμπορία ανθρώπων"

Μεγάλος ο ρατσισμός στην χώρα μας για τους τσιγγάνους - Δείτε τι ειπώθηκε σε συνέδριο

"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει την σύμβαση για εμπορία ανθρώπων"

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για την εμπορία ανθρώπων, κατήγγειλε από το βήμα συνεδρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης η εκπρόσωπος του Ελένη Τσετσέκου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι στη χώρα μας είναι σαθρό τα πλαίσιο για τις ιδιωτικές υιοθεσίες και κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλώματος με συμμετοχή δικηγόρων, συμβολαιογράφων και βεβαίως ιδιωτικών κλινικών που έχουν στήσει εμπόριο με παράνομες υιοθεσίες. Επίσης, όπως είπε, έρχονται στη χώρα μας τσιγγάνες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και άλλες χώρες και προσφέρουν τα παιδιά τους έναντι αμοιβής σε «λευκές» οικογένειες,

Ο εκπρόσωπος του πανελληνίου δικτύου διαμεσολαβητών Ρομά, Κώστας Παϊτέρης, εξέφρασε φόβους ότι μετά το περιστατικό με την μικρή Μαρία μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος σε περιοχές όπου υπάρχουν κοινότητες Ρομά.

Αν και δέχθηκε ότι υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές ανάμεσα στην κοινωνία των τσιγγάνων, μίλησε για στρεβλή δημοσιότητα του θέματος και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Πλέον, σε σούπερ μάρκετ οι σεκιουριτάδες, δεν επιτρέπουν την είσοδο τσιγγανών. Μητέρες όταν αντικρίζουν τσιγγάνους τραβάνε κοντά τους τα παιδιά τους λέγοντας πρόσεξε γιατί θα σε αρπάξει ο γύφτος».

Ανέφερε ακόμη ότι πλέον τσιγγάνοι πλανόδιοι έμποροι δεν μπορούν να δουλέψουν καθώς ούτε κάποιος τους δίνει προϊόντα για να πουλήσουν αλλά και επειδή αποφεύγει ο κόσμος να ψωνίσει από αυτούς. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι είναι πολύ κακή και η κατάσταση σε σχολεία όπου φοιτούν και τσιγγάνοι μαθητές τους οποίους αντιμετωπίζουν εχθρικά οι συμμαθητές τους.

Ο αναπ. Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθούν λύσεις «ώστε να ενταχτούν οι τσιγγάνοι στην ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε ότι η κρίση αφενός προκαλεί μεγάλες παραβατικές συμπεριφορές αφετέρου συντηρητικοποιεί τις κοινωνίες.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη των Ρομά ύψους 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα 79 ειδικοί διαμεσολαβητές εκ των οποίων οι 76 τσιγγάνοι και 10 απόφοιτοι πανεπιστημίων, θα μεσολαβήσουν σε επαφές με τις κοινότητες Ρομά για την ένταξή τους στην κοινωνία.

Πάντως, ένα άλλος εκπρόσωπος των τσιγγάνων, ο Σωτήρης Ράντης, είπε ότι και άλλα προγράμματα έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν αλλά τα χρήματα δεν έφθασαν στους τσιγγάνους, τα καρπώθηκαν αετονύχηδες και αεριτζήδες που πλουτίζουν στην πλάτη των τσιγγάνων. Κατήγγειλε ακόμη οι τσιγγάνοι «πουλήθηκαν» από τους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Συμβ��υλίου της Ευρώπης οι τσιγγάνοι που ζουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 300.000 ενώ το ελληνικό κράτος τους κατεβάζει σε 200.000.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top