Απόφαση "βόμβα" από το ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία

Έχει προσφύγει και η ΑΔΕΔΥ

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας την πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα, μέτρο που εφαρμόστηκε το 2011 με το πρώτο Μνημόνιο και αφορούσε την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ μία δικαστής έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.

Όπως επισημαίνεται, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η υποχρεωτική και χωρίς κρίση αποχώρηση του υπαλλήλου με μοναδικό κριτήριο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας.

Επιπλέον το ΣτΕ επεσήμανε πως δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να γίνεται απομάκρυνση υπαλλήλων από την υπηρεσία τους με κριτήρια που δεν συνδέονται με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση, καθώς δεν είναι επιτρεπτό και χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top