Σειρήνες πολέμου στη Συρία: Σε ετοιμότητα αντιτορπιλικά και αεροσκάφη στη Μεσόγειο

Το Σάββατο αναχωρούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ- Την Παρασκευή σύσκεψη στο Πεντάγωνο

Σειρήνες πολέμου στη Συρία: Σε ετοιμότητα αντιτορπιλικά και αεροσκάφη στη Μεσόγειο

Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ώρα που το διπλωματικό θρίλερ για τη Συρία κορυφώνεται...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερευνούν σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό θα αναχωρήσουν από τη Συρία το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ΗΠΑ αποστέλλουν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την Πέμπτη τέσσερα αντιτορπιλικά —το Mahan, το Ramage, το Barry και το Gravely— βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εξαπολύσουν πυραύλους Τόμαχοκ σε ένα ανταποδοτικό πλήγμα κατά του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αν δοθεί η σχετική εντολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ρωσία στέλνει στη Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία για να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία. Πρόκειται για ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους, ενώ την ίδια στιγμή έξι βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη «Typhoon» έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο προκειμένου να προστατεύσουν τις εκεί βρετανικές βάσεις.

Κάμερον: Αδιανόητη η επέμβαση αν υπάρξει αντίθεση στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής για τα τεκταινόμενα στη Συρία δήλωσε ότι θα περιμένει την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την πιθανολογούμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Μπαράκ Ομπάμα καθώς η Ουάσινγκτον αναζητεί την ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη στα σχέδιά της για επέμβαση στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

Επανέλαβε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορεία δημοσιοποίησης των λεπτομερειών, αναφοράς που έχει περιέλθει στην κατοχή τους και αποδεικνύει τους λόγους που η Ουάσινγκτον είναι σίγουρη ότι πίσω από τη χημική επίθεση βρίσκεται η συριακή κυβέρνηση.

Ο Έρνεστ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας, αφο�� λάβει υπόψη του τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο

Από ελληνικής πλευράς, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο υπ. Εθνικής Άμυνας σύσκεψη με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων που θα επηρεάσουν τη Χώρα μας, σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top