O Έλληνας γιατρός και ήρωας της Βοστόνης, είναι ο «φύλακας-άγγελος» της 16χρονης Μυρτώς

Είναι αυθεντία και έχει αναλάβει τη φροντίδα της νεαρής κοπέλας

Έναν «φύλακα-άγγελο» έχει στο πλευρό της η 16χρονη Μυρτώ, που δεν είναι άλλος από τον δρ Γιώργο Βελμάχο, έναν σπουδαίο επιστήμονα, διεθνή αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός, ως επικεφαλής των γιατρών που περιέθαλψαν με επιτυχία τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστόνη τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ��αθηγητής του Χάρβαρντ, έχει αναλάβει τη φροντίδα της Μυρτώς, η οποία αναρρώνει αργά αλλά σταθερά, στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, έναν χρόνο μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον Αχμέτ Βακάς σε παραλία της Πάρου.

Αισιόδοξος ο δρ Γιώργος Βελμάχος για την πορεία της υγείας της:

«Χωρίς να υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, σταδιακά η Μυρτώ πάει καλύτερα. Επιμένουμε, κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο γι' αυτήν και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η περίπτωση της Μυρτώς είναι ξεχωριστή, είναι δύσκολη και μας έχει συγκινήσει όλους. Στο νοσοκομείο εργάζονται και άλλοι Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές και δεν τη βλέπουμε πλέον μόνο ως ασθενή, αλλά ως έναν πολύ δικό μας άνθρωπο, που πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ακόμη και πέρα από τις δυνατότητές μας, για να πάει καλά» δηλώνει ο ίδιος, και προσθέτει πως «μην ξεχνάμε ότι η Μυρτώ έχει μία μεγάλη εγκεφαλική βλάβη, με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι είναι τώρα».

assets_LARGE_t_420_54226468_type12128.jpg

Η λοίμωξη που τους ανησύχησε πρόσφατα:

«Προς στιγμήν, μας ανησύχησε μια λοίμωξη, που όμως αντιμετωπίστηκε στην εντατική. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, η Μυρτώ θα επιστρέψει στο δωμάτιό της, σε διπλανό νοσοκομειακό συγκρότημα, που επίσης ανήκει στο Χάρβαρντ».

Πως είναι η κατάσταση της Μυρτώς:

«Κατ��λαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της και υπάρχει μια μορφή επικοινωνίας που βελτιώνεται, καθώς απαντά σε ερωτήσεις με κινήσεις των χεριών και εκφράσεις του προσώπου της, θετικά ή αρνητικά. Αναγνωρίζει τη φωνή μου όταν μπαίνω στο δωμάτιο και αντιδρά με' ένα χαμόγελο! Για μένα αυτό είναι η μέγιστη ικανοποίηση και με συγκινεί αφάνταστα. Γι' αυτό το χαμόγελο αξίζει η μάχη που δίνουμε...Ενα σημαντικό βήμα στη θεραπεία της είναι ότι το χειρουργείο που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε σύντομα, για να μικρύνουμε την επιφάνεια της τραχειοστομίας, κ��νηση που στο μέλλον θα βοηθήσει ώστε να επανέλθει η φωνή της.Υπό ορισμένες προϋποθέσεις κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό. Προσπαθούμε για το καλύτερο, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και ό,τι πει ο Θεός...».

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΙΑ: «Ήμουν κι εγώ στην Πάρο όταν έγινε η επίθεση» λέει ο γιατρός:

«Συγκλονίστηκα μόλις το πληροφορήθηκα και έσπευσα να βοηθήσω. Είχα μάλιστα προτείνει από την αρχή να μεταφερθεί στη Βοστόνη, στο δικό μας κέντρο, για να κάνουμε έγκαιρα μια σειρά από ενέργειες, τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε επεμβατικό επίπεδο. Πιστεύω ότι αν είχα εισακουστεί, ίσως να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα. Θεαματικές αλλαγές μπορείς να επιτύχεις την αρχή. Στα πρώτα 24ωρα, για τέτοιες περιπτώσεις, κερδίζεται ή χάνεται το παιχνίδι...» λέει, αφήνοντας τις αιχμές του.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΜΥΡΤΩ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ:

«Την καλούμε κάποιες φορές στα σπίτια μας για φαγητό και κουβέντα, να ξεσκάσει για λίγο, ενώ τα παιδιά ��ας, συνομήλικα της Μυρτώς, κάνουν... βάρδια στο μικρό διάστημα που η μητέρα της λείπει.Η επαφή των παιδιών με τη Μυρτώ, οι αυθόρμητες αντιδράσεις τους, με τους δικούς τους νεανικούς κώδικες, στην προσπάθειά τους να την κάνουν να νιώθει τη συντροφιά τους -κάτι που με τον δικό της τρόπο εκείνη δείχνει να το εισ��ράττει και να το εκφράζει- της κάνει καλό και η ίδια δείχνει να το απολαμβάνει», καταλήγει ο κος Βελμάχος.

assets_LARGE_t_420_54226467_type12128.jpg

Όσο για το πότε αναμένεται η Μυρτώ να επιστρέψει Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η Μυρτώ πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να ολοκληρώσει τη θεραπεία της στις Η��ωμένες Πολιτείες και να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ο καθηγητής Δαμιανός Σακκάς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την επέμβαση ηλεκτροδιέγερσης κέντρων του εγκεφάλου, μία υπερσύγχρονη μέθοδο που εφαρμόζεται στον «Ευαγγελισμό».

Επειδή μεσολάβησε η λοίμωξη, η ομάδα του καθηγητή Βέλμαχου θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα αν πρέπει να παραταθεί για λίγο η παραμονή της στη Βοστόνη.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top