Σαν σήμερα: 50 χρόνια από την δολοφονία του ��. Λαμπράκη

Άφησε την τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ λίγες μέρες μετά

Σαν σήμερα: 50 χρόνια από την δολοφονία του Γ. Λαμπράκη

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την δολοφονία του Γ. Λαμπράκη. Ήταν το βράδυ της 22ας Μάιου του 1963, όταν οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργος Τσαρουχάς απευθύνουν ομιλία στην εκδήλωση των «Φίλων της Ειρήνης» στη Θεσσαλονίκη παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και ακροδεξιών δυνάμεων.

Μετά το τέλος της ομιλίας του δέχτηκε επίθεση από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Ο Γ. Λαμπράκης τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή πέντε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. Η κηδεία του μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης, καθώς 500.000 άνθρωποι «κατέβηκαν» στους δρόμους μετά την ταφή του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

34900g-alderpano.jpg

Ως φυσικοί αυτουργοί καταδικάστηκαν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης.

Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας. Ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του.

Σπούδασε ιατρική με ειδίκευση στην Γυναικολογία, ενώ ήταν διακεκριμένος αθλητής με πολλές πανελλήνιες, αλλά και βαλκανικές νίκες. Μάλιστα, κατείχε για 23 χρόνια (ως το 1959) το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με επίδοση 7,37 μ., ενώ διοργάνωσε και αρκετούς αγώνες, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν σε λαϊκά συσσίτια.

34900g-enmeso.jpg

Το 1950 κατέλαβε τη θέση του υφηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ).

Ήταν ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη».

Ένα μήνα πριν την δολοφονία του, στις 21 Απριλίου 1963, πραγματοποίησε μόνος του πορεία, αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας. Ήταν η 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Κρατώντας πανό «ΕΛΛΑΣ» προχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέχρι που συνελήφθη και κρατήθηκε για μερικές ώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top