Τα πάνω- κάτω στις Πανελλαδικές: Σε ποιες σχολές οι βάσεις θα φτάσουν στα ύψη

Νέα δεδομένα για τους υποψήφιους από τις αλλαγές στον αριθμό εισακτέων

Τα πάνω- κάτω στις Πανελλαδικές: Σε ποιες σχολές οι βάσεις θα φτάσουν στα ύψη

Τρεις μήνες έμειναν περίπου μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις και όπως όλα δείχνουν θα έρθουν τα πάνω -κάτω στις βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ μετά το σχέδιο "Αθηνά".

Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις εισακτέων ανά τμήμα στην κατηγορία του 90% φέρνει ανατροπές σε δεκάδες τμήματα, πολλά από τα οποία είναι υψηλόβαθμα και επιλέγονται από χιλιάδες αριστούχους. Η ανακατανομή των εισακτέων δημιουργεί προσδοκίες για μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένες σχολές, την ίδια στιγμή που σε αρκετά τμήματα ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή.

Λόγω της μείωσης των εισακτέων οι σχολές στις οποίες θα ανέβουν οι βάσεις είναι οι εξής: Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.λπ.

Αντίθετα, περισσότερους φοιτητές θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής και αρκετά Πολυτεχνικά, όπως Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.

Σημειώνεται πως το πεδίο που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι θα παίξει σημαντικό ρόλο για μία θέση στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Οι πιο «τυχεροί» θα είναι οι μαθητές που θα επιλέξουν τμήματα που ανήκουν στο 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός αυξάνεται θεαματικά.

«Άτυχοι» θα είναι οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) στο οποίο θα γίνει πραγματική "σφαγή". Οι θέσεις που προβλέπονται είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.



Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top