Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»: Ποια τμήματα μένουν, ποια καταργούνται, πόσοι μετακινούνται

Μειώνονται οι αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών- Δείτε όλες τις αλλαγές

​Μετά τις διαμαρτυρίες, τις πορείες και τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμοδία Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το τελικό σχέδιο «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το σχέδιο θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Tα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 δεν θα είναι τελικά 386, δηλαδή 249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ, αλλά 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ)!

Στο σχέδιο του υπουργείου πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και έγιναν βελτιώσεις με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών από πόλη σε πόλη.

ΔΕΙΤΕ τις αλλαγές:

panepistimia-1.jpg
Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα:

1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης),

2. Τεχνολογίας Τροφίμων,

3. Διατροφής και Διαιτολογίας

Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: n Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού n Κασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού.

Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.

Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.

Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις;

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μείωση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν στην ίδια πόλη ως τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και στη συνέχεια θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα.

panepistimia-2.jpg

Ποιες σχολές δεν καταργούνται τελικά

Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων.

Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιοι φοιτητές θα μετακινηθούν

Οι φοιτητές τριών ΤΕΙ θα μετακινηθούν σε μακρινές πόλεις:

286 φοιτητές από το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις Σέρρες μετακινούνται στο ομώνυμο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, 139 από το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στα Νέα Μουδανιά πάνε Μεσολόγγι και 347 από το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Αθήνας.

panepistimia-3.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top