Μόνο στο star.gr: Τράπεζα Χρόνου στην Παλλήνη

Ανταλλακτική οικονομία για νέους, νέες, ανέργους, χωρίς να σκορπάτε χρήματα

Ρεπορτάζ: Τζωρτζίνα Γιαννοπούλου

Η οικονομική κρίση και οι δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο που ο χρόνος είναι χρήμα, έφεραν μια αρκετά έξυπνη και δημιουργική ιδέα στον Δήμο Παλλήνης!

Η δημιουργία της Τράπεζας Χρόνου είναι μια πράξη αλληλεγγύης που έρχεται να δώσει ενέργεια και ζωντάνια σε πολλούς ανθρώπους!

Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε όλους και όχι αποκλειστικά στους δημότες Παλλήνης. Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία».

Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Ισπανικών, Ζωγραφικής, μαγειρικής, εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας του σπιτιού.

Συ��κεκριμένα, αποτελείται από μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους!

Η Τράπεζα Χρόνου είναι προσανατολισμένη στην φιλοσοφία της ανταλλακτικής οικονομίας, προάγει τον εθελοντισμό και το ήθος της αλληλέγγυας προσφοράς, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε κάθε εμπλεκόμενο άτομο να επωφεληθεί με την σειρά του από την προσφορά των συμπολιτών του!

Ο Νικόλας Μανούσης, συντονιστής-υπεύθυνος της «Τράπεζας Χρόνου» του Δήμου Παλλήνης μίλησε στο star.gr για αυτή την έξυπνη και δημιουργική ιδέα:

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιες ομάδες και να δημιουργηθεί μια εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών. Η Τράπεζα Χρόνου έχει μέσα τον εθελοντισμό, την άμυλα αλλά και την αλληλεγγύη.»

Τονίζει το κομμάτι της ασφάλειας που παρέχει το σύστημα μέσα από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της πιστοποίησης και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι ο θεμέλιος λίθος: «Αν κάποιος κάνει baby sitting και αυτός που θα τον χρειαστεί δεν έχει εμπιστοσύνη προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή την υπηρεσία. Οπότε εμείς παρέχουμε αυτή την πιστοποίηση. Αυτό είναι και ο θεμέλιος λίθος»

Επίσης ο δήμος δίνει τη δυνατότητα του χώρου στα εγγεγραμμένα μέλη: «Δίνουμε την δυνατότητα σε όσους για παράδειγμα θέλουν κάνουν μαθήματα χειροτεχνίας ή κοσμημάτων, να το οργανώσουμε σε ένα χώρο του δήμου.»

Το σημαντικό μας εξηγεί είναι ότι: «��ίνω τον χρόνο μου άρα αξίζω αυτό που παίρνω!»

Ποια είναι τα οφέλη και σε ποιους απευθύνεται;

Για τους νέους, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα απόκτησης εμπειρίας ακόμα και αμειβόμενης εργασίας!

Για τους ανέργους είναι αναμφισβήτητα ένας παράγοντας ενεργοποίησης ενώ στους συνταξιούχους, δίνεται η ευκαιρία για κοινωνική δικτύωση και στήριξη (ελαχιστοποιώντας έτσι την απομόνωσή τους) καθώς έρχονται σε επαφή με τους προβληματισμούς των νεότερων. Συγχρόνως, τους δίνεται η δυνατότητα να μεταδώσουν τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες ενδυναμώνοντας τους ως ενεργά και ισάξια μέλη του κοινωνικού ιστού.

Για τις οικογένειες με προβλήματα που μπορούν να στηριχθούν στην ανταλλαγή εθελοντικών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς.

Για τις εθελοντικές δράσεις του Δήμου Παλλήνης μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο καλύτερης οργάνωσης αλλά και ενδυνάμωσης.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η Τράπεζα Χρόνου του Δήμου Παλλήνης λειτουργεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης το οποίο συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή τόσο με την εμπειρία του όσο και με το έμψυχο δυναμικό του! Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε αυτό το δίκτυο περνούν από συνέντευξη.

Διαδικασία Εγγραφής:

Για να γραφτεί κάποιος στην Τράπεζα χρόνου του Δήμου πρέπει σε πρώτη φάση να κάνει αίτηση είτε ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής που αναπτύχθηκε, είτε στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και στη συνέχεια ύστερα από ενημερωτική ημερίδα για το πώς λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου και μια συνέντευξη με τον ενδιαφερόμενο αξιολογείται η αίτηση και στη συνέχεια ενημερώνεται σχετικά με την αποδοχή του.

Η ενημέρωση και συνέντευξη έχουν ως στόχο μια όσο το δυνατόν διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου και της προστασίας των μελών του Τράπεζας και του Δήμου από κακές πρακτικές.

Ακούστε τον να περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία στο star.gr...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top