Έρχονται αλλαγές για τους εισακτέους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ: 20-30% θα μειωθούν οι θέσεις!

ΔΕΙΤΕ ποιοι είναι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι με το σχέδιο «Αθηνά»

​Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και τις συγχωνεύσεις σχολών μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Αυτό πρακτικά σημαίνει άνοδο του ανταγωνισμού και των βάσεων εισαγωγής για τα περισσότερα από τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ψηλά ανεβαίνει ο πήχης στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, κυρίως στις Παιδαγωγικές Σχολές.

Όπως ήταν φυσικό, οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων. Από την ανακατανομή που έγινε στις θέσεις εισακτέων συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων που ευνοούνται και άλλες που αδικούνται.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Εκεί εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Έτσι, για φέτος είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή μείωση στους εισακτέους!

Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια!

Τυχεροί οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου

Εύκολη �� εισαγωγή για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις «πύλες» των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών!

Σημαντική αύξηση στις θέσεις αυτές προέβλεψε το υπουργείο Παιδείας! Από τις 7.483 που είχαν δοθεί πέρυσι θα αυξηθούν στις 9.600!

Δεν αλλάζουν πολλά στο 3ο Πεδίο της Υγείας

Οι επιστήμες που σχετίζονται με την Υγεία θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Οι εισακτέοι που θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τους το τμήμα Ιατρικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εισακτέοι δεν θα ξεπεράσουν τους 150 και στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης τους 160.

Μείωση των εισακτέων σε 4ο και 5ο επίπεδο

Μικρή μείωση έρχεται στο 4ο πεδίο λόγω συγχωνεύσεων (από 142 σε 110).

Ωστόσο, στα Πολυτεχνικά τμήματα δεν έρχονται αλλαγές. Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν πέρυσι θα ενταχθούν μόλις 64!

Στο 5ο Πεδίο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τεχνολογικά ιδρύματα θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523 πέρυσι!

Η μικρή μείωση οφείλεται στις συγχωνεύσεις αρκετών τμημάτων ΤΕΙ από 44 σε 19!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top